Linkovi

Krizike i cenzura zbog klimatskih promjena


Američki znanstvenici koji se bave istraživanjem klime za federalnu vladu tvrde da im je Bushova administracija otežala da otvoreno govore u javnosti o globalnom zatopljavanju. Rezultat toga je, kažu znanstvenici, opasnost da građani ne dobijaju cjelokupnu sliku o tome kako se klima mijenja. Stalni i ugovorni djelatnici Američke meteorološke službe i Nacionalnog seizmološkog zavoda kažu da su ih u protekloj godini dana vladini dužnosnici kritizirali zbog toga što su govorili o političkim pitanjima, da su iz njihovih izvješća, objava za javnost i web konferencija uklanjali pozivanja na globalno zatoljavanje, da su istraživali curenje informacija medijima, a u nekim slučajevima, da su tražili da potpuno prestanu komunicirati s medijima.

Ovakva izvješća sugeriraju, piše Washington Post, da se ideološka bitka oko klimatskih promjena, koja je zapojednuta u NASA-i, vodi i u drugim saveznim znanstvenim agencijama. Međutim u intervjuima Posta s nizom znanstvenika niti jedan od njih nije rekao da su čelnici koji su došli u njihove agencije po političkoj liniji utjecali na njihova istraživanja niti ih kaznili zbog dovođenja u pitanje stavova administracije. Štoviše, neki znanstvenici dobili su veća sredstva posljednjih godina zato što je predsjednik Bush usmjerio napore na proučavanje globalnog zatopljavanja umjesto smanjivanja emisije takozvanih stakleničkih plinova.

New York Times, pak, piše o važnom otkriću za razumijevanje evolucije. Znanstvenici su otkrili fosile ribe stare 375 milijun godina koja je – kako tvrde – evolucijka karika koja je nedostajala u pojašnjenju kako su neke ribe došle do toga da od života u vodi počnu hodati kopnom. U dva izvješća objavljena u časopisu Nature ekipa stručnjaka predvođenih Neilom Shubinom sa Sveučilišta Chicaga priopćila je da je pronašla nekoliko dobro očuvanih kostura fosilnih riba u kanadskom dijelu Arktika, nekih 600 milja od Sjevernog Pola. Ti kosturi, imaju perje i škrge no, istodobno, kod njih se uočavaju promjene koje sugeriraju razvitak udova, tvrde znanstvenici.

XS
SM
MD
LG