Linkovi

Slučaj bin Ladenova vozača pred Vrhovnim sudom SAD


Odvjetnici osumnjičenog člana al-Qaide nedavno su na američkom Vrhovnom sudu zagovarali stav da predsjednik George Bush nema ovlasti ustrojiti poseban vojni tribunal koji bi sudio optuženima za teorizam. Čovjek čiji je žalbeni postupak došao sve do Vrhovnog suda bivši je vozač vođe terorističke mreže al-Qaida, Osame bin Ladena.

Salim Ahmed Hamdan jedan je od oko pet stotina osumnjičenika za terorizam koji su zatočeni u američkoj pomorskoj bazi Gunatanamo Bay na Kubi. Zarobljen je u Afganistanu potkraj 2001. godine i trenuto kao 'neprijateljski borac' čeka suđenje pred vojnim tribunalom, pod optužbom zavjere.

Salim Hamdan poriče da je bio povezan s terorizmom, te tvrdi da je vozio Osamu bin Ladena jedino zato da bi izdržavao svoju obitelj.

Predsjednik Bush je odobrio osnivanje vojnih tribunala koji bi procesuirali osumjičenike za teorizam koji su bili zarobljeni u Afganistanu a i drugdje, nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine. Zarobljenici imaju status 'neprijateljskih boraca', a ne ratnih zarobljenika, zbog toga što su pripadali terorističkoj mreži a-Qaida ili snagama talibana.

Salim Hamdan osporava pravo predsjenika Georgea Busha da uspostavlja takve tribunale, rad kojih je obustavnjen sve dok se Vrhovni sud u ovom slučaju ne izjasni o njihovoj ustavnosti.

Vrhovni se sud u ovom slučaju odlučio na rijedak korak - objavljivio je zvučni zapis nedavne rasprave. Jedan od odvjetnika Salima Hamdana, Neal Katyal, je pred sucima iznio sljedeće: "Da je riječ o procesuiranju kriminalnog čina, mi ne bismo niti bili ovdje. Ono što želimo je ukazati na nelegalnost samog postojanja takvog suda."

Paul Clement, odvjetnik ministarstva pravosuđa, koji je zastupao vladu Sjedinjenih Država, ukazao je međutim na činjenicu da su, povijesno gledano, američki predsjednici uvijek imali pravo odrediti nadležnost vojnih sudova kada su u pitanju ratni zločini. "Izvršna grana vlasti već dugo koristi svoje nadležnosti za procesuiranje neprijateljskih boraca pred vojim komisijama" - rekao je u svom izlaganju pred Vrhovnim sudom Paul Clement.

Vojni tribunali ili komisije u načelu favoriziraju optužbu. K tome, optuženicima može biti i zabranjeno sudjelovaje u ovakvom sudskom procesu.

Salim Hamdan je jedan od desetorice optuženika koji se nalaze u Guantanamo Bayu, koji su određeni za suđenje pred vojnom komisijom. Njegov slučaj daje prvu priliku Vrhovnom sudu SAD da presudi po pitanju terorizma od 2004. godine, kada je taj najviši američki sud odredio da zarobeljnici uhvaćeni tijekom rata protiv terora imaju pravo na žalbeni postupak u američkim sudovima.

Hamdanov slučaj dodatno komplicira zakon koji je Kongres usvojio potkraj 2005. godine koji zabranjuje razmatranje žalbi zatočenika koji pred američkim civilnim sudovima negiraju legalnost njihovog zatočenja.

XS
SM
MD
LG