Linkovi

Demokracija u Iraku nema uporište u američkom proračunu


Washington Post piše da demokracija u Iraku – za koju se predsjednik Bush snažno zalaže – nema podršku u američkom proračunu. Naime, američka vlada smanjuje troškove za glavne organizacije koje su uključene u viziju predsjednika Busha o izgradnju demokratskih institucija na Srednjem istoku. Neke organizacije, javlja dnevnik iz Washingtona, prekinut će financiranje svojih projekata još ovog mjeseca dok se druge muče u razvlačenju sredstava tijekom ljeta.

Nedostatak novca prijeti gašenjem projekata kojima se Iračani podučavaju uspostavi i održavasnju političkih stranaka, znanstvenih nevladinih organizacija, skupina za ljudska prava, neovisnih medija, sindikata i drugih elemenata građanskog društva. Promjena u financiranju prioriteta u Iraku dolazi u trenucima dok većina američkih sredstava namijenjena toj zemlji odlazi za sigurnosne potrebe. Jennifer Windsor, izvršna direktorica nevladine organizacije za promicanje slobode diljem svijeta, Freedom House, izražava šok činjenicom da nije učinjeno više.

«Ovo je vrijeme kad bi se trebalo pokazati da je promoviranje demokracije više od održavanja izbora. Ukoliko Sjedinjene Države ne vide razloge zašto je potrebno da finaciraju projekte promicanja demokracije u Iraku onda čine veliku grešku», smatra Jennifer Windsor. Slične izjave stižu i iz brojnih drugih organizacija koje imaju projekte u Iraku.

New York Times prenosi rezultate novog istraživanja koje pokazuje da prehrana s manjim unosom kalorija, čak i za ljude koji nisu debeli, može dovesti do promjena u metabolizmu i kemijskim procesima u tijelu koji se povezuju s boljim zdravljem i dužim životom. Takvi nalazi idu u prilog teoriji da manje konzumiranje hrane može spriječiti nastanak srčanih oboljenja, raka, dijabetesa i drugih bolesti, a može i usporiti starenje. Istraživanje su proveli stručnjaci državnog sveučilišta Louisiane, a nalazi su objavljeni u glasilu Američke medicinske udruge.

XS
SM
MD
LG