Linkovi

Odlazak Toma DeLaya - dobra vijest za demokrate


Tom DeLay je mjesecima bio u problemima. Protiv njega je podignuta optužnica zbog navodnog kršenja zakona o financiranju izborne kampanje u Teksasu, njegovoj matičnoj saveznoj državi. Pored toga, njegova dva bivša suradnika optužena su u sklopu sve šire istrage korupcijskog skandala u Kongresu, a u koji je uključen bivši republikanski lobist Jack Abramoff. DeLay odbacuje sugestije da je učinio bilo što nezakonito u vezi s oba ova slučaja te je nedavno pobjedio na preliminarnim stranačkim izborima u Teksasu čime je dobio mogućnost da brani svoje zastupničko mjesto na kongresnim izborima u studenome.

No nedavna istraživanja javnosti pokazuju da DeLay zaostaje za demokratskim suparnikom Nickom Lampsonom. Suočen s mogućnošću da njegovo mjesto u Kongresu padne u ruke demokrata DeLay je objavio video izjavu u kojoj je objavio da će se povući iz Kongresa u sljedećih nekoliko mjeseci.

"Zbog toga što mi je stalo do mog izbornog okruga i njegovih ljudi, odbijam omogućiti liberalnim demokratima priliku da ukradu ovo zastupničko mjesto s negativnom, osobnom kampanjom."

Kao čelnik republikanaca u Zastupničkom domu, Tom DeLay je jedan od najučinkovitijih čelnika koji izaziva strahopoštovanje. Čak je dobio nadimak «čekič» zbog svog čvrstog političkog stila. Prije objavljivanja videosnimke DeLay je nazvao ključne republikance uključujući i predsjednika Busha.

" Poželio sam mu sve najbolje. Mislim da će naša stranka nastaviti s uspjesima zato što smo mi stranka novih ideja."

Oporbeni demokrati odavno smatraju Toma DeLaya najagresivnijim republikancem po njegovom načinu političkog ophođenja. Oni su mjesecima pokušavali iskoristiti DeLayove političke poteškoće te u svojoj izbornoj kampanji namjeravaju iskoristiti navode o korupciji i skandal s lobistom Jackom Abramoffom. Evo što kaže čelnik stranke Howard Dean.

"Odlazak Toma DeLaya vrlo je dobar znak. Međutim, nažalost, postoje još mnogi drugi korupcijski problemi pod republikanskom administracijom u Washingtonu".

Evo kako odluku Toma DeLaya komentira politički analitičar Larry Sabato.

"Očito je da se gomilanje skandala jednostavno pokazalo previše složenim za njega."

Zakonodavci obje stranke i politički analitičari pokušavaju procjeniti kako će se odlazak Toma DeLaya odraziti na ovogodišnje izbore. Neovisni analitičar Stuart Rothenberg kaže:

"Posve je očito da su Amerikanci nezavodoljni sadašnjim čelnicima i smjerom kojim se zemlja kreće te žele promjene. Budući da se svi izbori vrte oko pitanja treba li zadržati status quo ili pak promjeniti nešto, to je dobra vijest za demokrate."

Demokrati trebaju dobiti 15 mjesta na izborima u studenome kako bi preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa koji broji 435 članova. Da bi preuzeli kontrolu u Senatu demokrati trebaju dobiti šest dodatnih mjesta.

XS
SM
MD
LG