Linkovi

De Lay odlazi iz Kongresa


Washington Post piše da se donedavni vođa republikanaca na Capitol Hillu, Tom DeLay, neće kandidirati za još jedan mandat u Kongresu. «Zastupnik Tom DeLay, glavni arhitekt republikanske većine u Zastupničkom domu, koji je postao jedan od najmoćnijih čelnika koji izazivaju strahopoštovanje u Washingtonu, rekao je sinoć svojim pristašama u Kongresu da se radije neće ponovno kandidirati nego se uključiti u izborni proces koji sve više izgleda kao neminovni poraz», javlja Washington Post.

Ovakva odluka uslijedila je svega tri dana nakon što je bivši suradnik Toma DeLaya, Tony Rudy, priznao krivnju za korupciju te je kazao saveznim tužiteljima da se iz ureda kongresmena DeLaya vode kriminalni poslovi. Rudy nije izravno optužio DeLaya za nezakonite aktivnosti, ali je sugeriranjem da se operacije kupovanja utjecaja u Kongresu, koje je vodio optuženi republikanski lobist Jack Abramoff, vode u DeLayovom uredu praktično onemogućio izbornu pobjedu Toma DaLaya na kongresnim izborima, navodi washingtonski dnevnik.

New York Times piše da se od listopada u svemiru nalazi mali satelit težak svega nekoliko stotina kilograma. Satelit koji je u orbitu oko Zemlje stigao ruskom raketom svakih 99 minuta obiđe Zemlju koju snima kamerom. Ono, međutim, što izaziva pozornost New York Timesa nisu tehničke karakteristike satelita već njegov vlasnik: Iran. S postojećim satelitom i novim čije se lansiranje planira kroz nekoliko tjedana Teheran je postao najnoviji član međunarodnog svemirskog kluba, javlja njujorški dnevnik. Pitanje koje se postavlja u Washingtonu i drugdje glasi: radi li se o iranskom pokušaju ovladavanja novim tehnologijama ili pak o još jednoj kockici u iranskom nuklearnom programu.

Washington Post, pak, primjećuje novi porast cijena benzina na crpkama u Sjedinjenim Državama. Konkretno, u području Washingtona, jedan galon benzina, odnosno nešto manje od četiri litre, skuplji je prosječno za 36 centi po galonu i kreće se oko dva dolara i 63 centa. No dnevnik iz Washingtona primjećuje da unatoč verbalnim prosvjedima nekih vozača, Amerikanci ipak ne mijenjaju svoje navike. Jedan stručnjak pripisuje takav trend većem obiteljskom bogatstvu Amerikanaca. On procjenjuje da bi povećanje cijene od 20 posto dovelo do smanjenja postrošnje za jedan posto. Usporedbe radi, tvrdi on, za vrijeme naftne krize 1970-tih godina isti efekt izazvao bi poskupljenje benzina od deset posto.

XS
SM
MD
LG