Linkovi

Moussaoui može biti osuđen na smrtnu kaznu


Savezna porota u Virginiji odlučila je da osuđeni terorist Zacarias Moussaoui može biti osuđen na smrtnu kaznu. Moussaoui je jedina osoba kojoj se sudilo zbog sudjelovanja u terorističkim napadima na Sjedinjene Države, 11. rujna 2001. godine.

Moussaoui je priznao krivnju po šest točaka optužnice još prije godinu dana. Stoga je porota trebala odrediti hoće li Moussaoui biti kažnjen smrtnom kaznom ili pak doživotnim zatvorom. Edward Adams, glasnogovornik saveznog suda u Alexandriji, nadomak Washingtona, odgovarao je na pitanja novinara.

"Na pitanje je li najmanje jedna osoba preminula 11. rujna 2001. godine kao izravan rezultat optuženikovih radnji porota je odgovorila potvrdno. Ovakvom presudom porota je donijela odluku da je smrtna kazna moguća u ovom slučaju. "

Nakon što su porota i suci napustili sudnicu Moussaoui, koji je poznat po ispadima u sudnici, uzviknuo je: Nikada nećete dobiti moju krv. Bog će vas prokleti. Jednoglasna odluka porote da se nad Moussaouijem može izvršiti smrtna kazna sada vodi ka drugoj fazi procesa u kojem se treba odlučiti kako će biti kažnjen. Očekuje se da će ova druga faza procesa trajati tjednima te da će uključiti svjedočenja žrtava napada od 11. rujna 2001. godine koji će govoriti o posljedicama tragedije.

Moussaoui je originalno svjedočio da nije znao za napade te da je trebao biti dio drugog vala napada otetim zrakoplovima koji bi uključili druge ciljeve od velikog značaja poput Bijele kuće. No prošlog tjedna Moussaoi je šokirao nazočne u sudnici tvrdnjom da je bio dio zavjere od 11. rujna 2001. godine te da se na taj dan trebao obrušiti otetim zrakoplovom na Bijelu kuću. Rodbina žrtava terorističkih napada na Sjedinjene Države različito je reagirala na vijest da se nad Moussaouijem može izvršiti smrtna kazna. Suprug Rosemary Dillard nalazio se u otetom zrakoplovu koji je udario u Pentagon.

"On zaslužuje smrtnu kaznu. 2997 ljudi uključujući mog pokojnog supruga dokazali su da on to zaslužuje. No to nije kazna samo za mog supruga već i zbog onoga što je Moussaoui učinio Sjedinjenim Državama. On je to učinio svima nama."

Abraham Scott je u napadima izgubio suprugu koja je radila unutar Ministarstva obrane u trenutku udara zrakoplova.

"Mislio sam da ću biti ushićen, ali nisam. Ne vjerujem da je Moussaoui jedini krivac. Premda vjerujem da zaslužuje smrtnu kaznu jednako krivim vladu jer nije djelovala kad su se pojavili neki indikatori napada i tako spriječila ono što se dogodilo".

Drugi članovi obitelji žrtava kažu da bi više voljeli da je porota isključila mogućnost smrtne kazne za Moussaouia te da ga se pošalje na odsluženje doživotne kazne zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

XS
SM
MD
LG