Linkovi

Film tjedna: 'Ice Age: The Meltdown'


Vraćamo se ponovo u daleku prošlost u nastavku animiranog filma predstavljenog javnosti 2002. godine, i to u društvu mrzovoljnog mamuta i njegovih vjernih pratilaca: bistrog sabljasto-zubog tigra i brbljavog ljenivca. Novi film 'ICE AGE: THE MELTDOWN' pogledao je Alan Silverman.

Ljenivac Sid, tigar Diego i mamut Manny ponovo su na velikom platnu. U prvom filmu svim su se silama trudili izbjeći dolazak ledenog doba. A sada, kada se ledenjaci tope, opasnost im prijeti od klimatskih promjena uzrokovanih globalnim zatopljavanjem.

I dok lešinari kruže u visini iščekujući opću gozbu, naša se mala družba uputi u potragu za tvrdim tlom pod nogama. Ali, osim pukog preživljavanja, Mannyja muči dodatni problem: kako održati vrstu bez i jedne ženke mamuta na vidiku. I taman kad se pomiri sa sudbinom da će biti zadnji mamut na cijelom cjelcatom svijetu, Manny naleti na Ellie. Problem riješen? Nema šanse! Elli je potpuno zbunjena svojim identitetom i čvrsto uvjerena da je ona – oposum.

Ellie je, naime nakon pomora njene vrste, prisvojila i odgojila obitelj oposuma. Kolike su šanse našem junaku Mannyju da uvjeri Ellie, čak i uz povremenu pripomoć Sida i Diega, da je ona uistinu mamut? Mogu li svi izbjeći nadolazeći potop? I kako će putovanje tog kvarteta na kraju i završiti?

U engleskoj verziji ovog filma, Mannyju je glas podario komičar iz New Yorka, Ray Romano. Kaže nam da mu nije bilo teško prihvatiti ovu ulogu. Trebalo je samo ponoviti par scena iz prvog filma i duh tog lika je ponovo bio s njime. 'Osim toga' - kaže nam Romano, 'Manny i ja smo slični u nekim stvarima'. "Ova mi je uloga jednostavno sjela. Baš kako treba. I ne samo da sam se osjećao prirodno u ulozi Mannyja, nego sam se i ludo zabavljao. Mislim da je glavni razlog za to što sam se uspio poistovjetiti s tim čupavim bićem. Među nama, Manny i ja imamo puno toga zajedničkog. Kao na primjer….ne baš puno sreće sa ženama. Samo želje puste….." - kaže Ray Romano.

Glumačkom se timu pridružila i popularna Queen Latifah darujući svoj glas Elli, zbunjenoj mamutici koja misli da je oposum. "Mamut koji misli da je oposum! Nije mi trebalo više razloga da prihvatim ovu ulogu. Zbunjeni mamut! Ludnica! Ellie je puna ideala, neiskvarena i nevina. Život je za Elli bajka! Meni se njen karakter neobično svidio" - kaže Queen Latifah.

«'CE AGE: THE MELTDOWN' režirao je Carlos Saldanha, koji je bio korežiser prvog filma. Ovaj animator porijeklom iz Brazila kaže da im je napredak tehnologije omogućio istraživanje nove dimenzije animacije: "Bilo je važno ne zaboraviti da je ovaj film nastavak onog iz 2002. godine i da, zbog toga, likovi moraju izgledati identično onima od prije četiri godine. No, mi smo htjeli da oni izgledaju ne samo jednako nego bolje i jednako. I kako smo to postigli? Dodavanjem detalja. Malih i naizgled nezamjetnih. Evo vam primjera! Radio sam na animaciji scene i zvučna podloga je sadržavala zvuk vjetra. I što se desi na vjetru? Pa, krzno se lagano mreška. I ja sam ga tako i animirao misleći u sebi: «Ha, barem se ja bolje osjećam! Nitko ovo neće ni primjetiti!» Koja je to zabluda bila. Nakon prvog polu-javnog prikazivanja, komentari su bili nebrojeni. Moji mali detalji postali su i te kako zamjetljivi!"

Ljenivcu Sidu glas je podario John Leguizamo, tigru Diegu Denis Leary, a legendarnoj baksuznoj vjeverici Scrat -animator Chris Wedge.

XS
SM
MD
LG