Linkovi

WP: U slučaju napada na njegova nuklearna postrojenja, Iran bi se mogao svetiti terorističkim napadima


S povećavanjem napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, američki obavještajni i protuteroristički stručnjaci izražavaju uvjerenje da bi Iran na eventualne američke vojne udare protiv njegovih nuklearnih objekata odgovorio terorističkim napadima diljem svijeta, piše "Washington Post". Ti stručnjaci prognoziraju da bi obavještajni agenti Irana, kao i ekipe pripadnika organizacije Hezbollah, izvodili napade protiv američkih ciljeva u Iraku – gdje su iranski obavještajci već vrlo brojni -, ali i protiv civila u Sjedinjenim Državama, Europi i drugdje.

Američki dužnosnici ne žele govoriti kakvim dokazima raspolažu koji ukazuju da bi Iran poveo terorističke napade, piše washingtonski dnevnik, te dodaje da eksperti za terorizam smatraju da su iranski operativci ministarstva za obavještajne djelatnosti, zatim Revolucionarna garda, te skupina Hezbollah u Libanonu, bolje organizirani, uvježbani i opremljeni od mreže al-Qaide koja je provela napade na Sjedinjene Države u rujnu 2001. godine. 'Iran drži Hezbollah praktički svojom produljenom rukom, te ekipe operativaca mogu krenuti u akciju bez dugog perioda priprema,' izjavio je američki veleposlanik Henry Crumpton, koordinator za protuterorizam pri State Departmentu.

Prije napada u rujnu 2001. godine, teroristi Hezbollaha – često djelujući po nalogu Irana – bili su odgovorni za više pogibija Amerikanaca od ijedne druge terorističke skupine, podsjeća "Washington Post". Godine 1983, u napadu kamionom-bombom na vojarnu američkih marinaca u Bejrutu, ubijen je 241 američki vojnik, a 1996, u sličnom napadu na stambeni kompleks u gradu Khobar, u Saudijskoj Arabiji, ubijeno ih je 19. Sama iranska obavještajna služba, djelujući iz svojih veleposlanstava diljem svijeta, izvela je ubojstva desetaka monarhista i političkih disidenata u Europi, Pakistanu, Turskoj i na Srednjem Istoku, tijekom dva desetljeća nakon iranske revolucije, 1979. Argentinski dužnosnici vjeruju da su iranski agenti izveli bombaški napad na židovski društveni centar u Buenos Airesu, 1994, ubivši 86 ljudi.

Kako piše washingtonski list, obje strane pojačavaju djelatnosti jedne protiv druge. Administracija predsjednika Busha usmjerila je 75 milijuna dolara na pojačavanje pritiska na iransku vladu, uključujući i financiranje nevladinih organizacija i emitiranja alternativnih radio i televizijskih programa. Iranski parlament je na to odgovorio izdvajanjem 13 milijuna i 600 tisuća dolara za aktivnosti sprečavanja – kako je to nazvano – 'urota i miješanja od strane Sjedinjenih Država'.

XS
SM
MD
LG