Linkovi

Sve više tvrtki u vlasništvu Amerikanaca latinoameričkog podrijetla


Novo izvješće američkog Ureda za popis stanovništva pokazuje da je izmedju 1997. i 2002. godine broj tvrtki čiji su vlasnici gradjani južno-američkog podrijetla rastao 3 puta brže nego državni prosjek.

Prema najnovijim statistikama Ureda za popis stanovništva, više od milijun i pol tvrtki čiji su vlasnici južno-američkog podrijetla zaradili su više od 220 milijardi dolara izmedju 1997 i 2002 godine. Valerie Strang je stručnjak za statistička ispitivanja pri ovom uredu. "Rezultati ispitivanja o vlasnicima tvrtki iz 2002 godine pokazuju da je u razdoblju izmedju 1997. i 2002. godine broj tvrtki u vlasništvu hispanika povećan za 31 posto. To je 3 puta više od državnog prosjeka za sve tvrtke".

Vecina ovih tvrtki nalazi se u Los Angelesu. Tocnije, njih 180.000. Sljedeci je Miami sa 160.000, a na trecem mjestu nalazi se Huston sa 62.000 tvrtki. Broj uposlenika juzno-americkog podrijetla takodjer je u naglom porastu. "Do 2050. procjenjujemo da ce udio Hispanika u ukupnom broju uposlenika biti povećan sa sadašnjih 10 posto na 25 posto uposlenika".

Vecina tvrtki u hispanickom vlasnistvu je relativno mala. Manje od 2 posto njih su ostvarile godisnju zaradu vecu od milion doalara. Manje od 2000 ovih tvrtki uposljava vise od 100 radnika. No i vece tvrtke ubrzano rastu. "Kada pogledamo tvrtke koje zaposljavaju vise od 500 radnika, njihov je broj porastao 50 posto, sa 115 na 183".

Jedna trecina tvrtki ciji su vlasnici juzno-amerikanci bavi se prodajom na malo i veliko. Jos jedna trecina bavi se gradjevinom, odrzavanjem, i usluznim djelatonstima. Predsjednik juzno-americke gospodarske komore, Michael Barrera kaze. "Mi smo zaista zadovoljni tim statističkim podacima, jer oni ukazuju ne samo na porast juzno americkog poslovnog sektora, nego takodjer odražavaju i porast potrosnje u hispanickoj zajednici koja je danas vrijedna oko 700 milijardi dolara".

Izvjestaj ureda za popis stanovnistva ukazjue na porast juzno-amerikog stanovnistva, koje se siri sa sjeverozapada zemlje i iz Floride, pream saveznim drzavama Virginia, Maryland, Nevada i Rhode Island.

XS
SM
MD
LG