Linkovi

Okončan sjevernoamerički summit u Cancunu


Predsjednik Bush je izjavio da sigurnost granica ne bi smjela ometati trgovinu između zemalja sjevernoameričkog kontinenta. Do ove izjave došlo je na karaju summita s kanadskim premijerom Stephenom Harperom i meksičkim predsjednikom Vincenteom Foxom. Trojica su čelnika na dvodnevnom skupu razmatrala pitanja sigurnosti granica, imigracije i trgovinska pitanja. Američki predsjednik i kanadski premijer postigli su sporazum o daljnjim razgovorima o dugogodišnjem trgovinskom sporu između dviju zemalja glede uvoza kanadske drvene građe. Dužnosnici Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini proglasili su američke pristojbe na te proizvode nezakonitima.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji predsjednik Bush je odbacio zabrinutosti glede ovog spora, rekavši da to neizbježni dio ogromnog volumena trgovine između dviju zemalja. U susretu s meksičkim predsjednikom Vincenteom Foxom, razgovori su bili usredotočeni na pitanja imigracije. Gospodin Fox je izjavio kako radi na tome da više radnih mjesta bude dostupno Meksikancima u njihovoj zemlji.

U američkom Kongresu vode se rasprave o zakonskom prijedlogu za reformom imigracijskog sustava. Mnogi članovi predsjednikove Republikanske stranke razišli su se s predsjednikom zbog pitanja imigracije. Oni žele da se ilegalni boravak u Sjedinjenim Državama proglasi kaznenim djelom i da se izgradi zid uz veći dio preko tri tisuće kilometara duge meksičko-američke granice. Predsjednik je danas ponovno naglasio svoje planove za program tzv. "gostujućih radnika" kojim bi se strancima omogućilo privremeno zaposlenje u Sjedinjenim Državama. Predsjednici Bush i Fox prihvatili su poziv kanadskog premijera Harpera da se sljedeći sjevernoamerički summit održi u Kanadi 2007. godine.

XS
SM
MD
LG