Linkovi

Senat usvojio nova etička pravila


Njujorški dnevnik izvještava da je američki Senat usvojio paket mjera za etičko ponašanje zakonodavaca. Novi zakon strog je u propisivanju objavljivanja kontakata članova Kongresa s lobistima međutim blag je u onome što zakonodavci ne smiju činiti, a nije formiran ni neki neovisni ured koji bi pratio provođenje novih pravila, piše New York Times. Novim zakonom, na primjer, članovi Kongresa ne smiju uzimati poklone niti prihvatiti plaćanje ručkova i večera od lobista. Isto tako oni sami ne smiju nakon odlaska iz Kongresa u kratkom roku prijeći u redove lobista.

Članovi američkog parlamenta ipak i dalje mogu koristiti korporacijske zrakoplove po cijeni od prvog razreda redovne avionske karte, a mogu i uživati u besplatnom smještaju, putovanjima i jelima plaćenima od strane osoba koje se ne bave lobiranjem. Glasovanje o ovom reformskom paketu uslijedilo je svega nekoliko sati nakon što je okrivljeni lobist Jack Abramoff osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora. Njegove aktivnosti dovele su do traženja za reformom pravila o etičkom ponašanju zakonodavaca na Capitol Hillu. Zastupnički dom Kongresa još uvijek radi na svojoj verziji zakona, izvještava New York Times.

Washington Post piše da je bivši tužitelj savezne vlade u Detoritu – koji je predvodio jednu od najvećih terorističkih istraga Ministarstva pravosuđa – prikrio ključne dokaze kako bi ojačao vladinu teoriju da je skupina lokalnih muslimana pripremala teroristički napad. Bivši tužitelj Richard Convertino osuđen je za zavjeru i ometanje pravde. Ukoliko bude proglašen krivim Convertino bi mogao dobiti 30 godina zatvora i milijun dolara kazne.

U predmetu koji je zastupao četiri muslimana iz Detroita uhićeni su u danima nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine, a savezne vlasti su tvrdile da se radi u prikrivenoj terorističkoj ćeliji koja je pripremala napade na Amerikance u inozemstvu. Predsjednik Bush i bivši ministar pravosuđa John Aschroft veličali su taj slučaj kao važan događaj u borbi protiv terorizma na američkom tlu.

XS
SM
MD
LG