Linkovi

Poslovni sektor poziva na izdašnije financiranje obrazovanja


Vodeći tehnološki stručnjaci tvrde da su Sjedinjene Države sve manje kompetitivne u odnosu na azijske zemlje u razvoju. Kako izvještava Mil Arcega, američki tehnološki sektor odlučio se za pomoć obratiti zakonodavcima, u Washingtonu.

Vrhunski ekonomski stručnjaci upozorili su Odbor Senata za trgovinu, znanost i promet da Amerika postupno gubi poziciju čelnika na globalnoj tehnološkoj sceni. Dok je 1997. godine, Amerika u trgovinskoj razmjeni tehnološkom robom bilježila višak od 33 milijarde dolara, 2003. godine imala je manjak – od 27 milijardi.

Norman Augustine, bivši glavni direktor avio-tvrtke Lockheed Martin izjavio je da su danas na tehnološkom planu izrazito uspješne Kina i Indija. "Do ovoga je došlo dijelom zbog naše vlastite neaktivnosti, ali dijelom i zbog toga što ostatak svijeta postaje bolji, i to tako što kopira stvari koje smo mi radili dobro" - rekao je nedavno na Capitol Hillu Norman Augustine.

Jedna od tih stvari koje svijet od Amerike uspješno 'kopira' je – naglasak na razvoju znanosti. Republikanski senator John Ensign predlaže dodatno udvostručenje ulaganja u znanstveni razvoj i poboljšanje kvalitete školskog obrazovanja u prirodnim znanostima. "U disciplinama koje zahtijevaju inovativnost - u znanosti, tehnologiji, matematici – Amerika, nažalost, polako gubi svoju kompetitivnost na svjetskoj razini" - upozorio je ovaj republikanac iz Nevade.

Prošle godine, u Kini je diplomiralo 500,000 novih inženjera. U Indiji je taj broj bio 200 tisuća, a u Sjedinjenim Državama - 70 tisuća. Senator Ensign o tome kaže: "Ako se sadašnji trend nastavi, do 2010.godine 90 posto svih znanstvenika i inženjera u svijetu živjet će u Aziji."

Usprkos sve manjem broju diploma iz područja znanosti i inženjerstva, američki bruto nacionalni dohodak ostaje među najvišima u svijetu. Deborah Wince-Smith, predsjednica Vijeća za kompetitivnost, nacionalne organizacije koja prati međunarodne ekonomske trendove, kaže: "Američki radnik je još uvijek pet puta produktivniji nego radnik u Kini. No, izazovi su stvarni, sistemski, i ako ih zanemarimo, oni će ugroziti našu moć i čelni položaj."

Demokratski senator Max Baucus iz savezne države Montana kaže kako su Sjedinjene Države i dalje gospodaski izrazito jaka zemlja, no došlo je vrijeme da se promjene neki zakoni. "Mi i dalje predvodimo u području kreativnosti i inovativnosti, iako možda ne i u drugim područjima – i, iskreno, nisam siguran koliko će to potrajati" - rekao je senator iz Montane.

On planira krajem ove godine objaviti prijedlog zakona koji će se koncentrirati na obrazovanje, s ciljem da se građanima dugoročno osigura visok životni standard - usprkos povećanoj tehnološkoj kompetitivnosti stranih zemalja.

XS
SM
MD
LG