Linkovi

Najstariji uposlenik odlučio otići u mirovinu na stoti rođendan


Arthur Winston odlazi u mirovinu nakon što je više od sedam desetljeća radio isti posao. Wilson, kojeg je bivši predsjednik Bill Clinton imenovao 'Zaposlenikom stoljeća', odlučio je na svoj 100. rođendan prestati raditi.

Kao zaposlenik u javnom prijevozu, Arthur Winston je desetljećima čistio autobuse Los Angelesa. Prije toga, čistio je tramvaje. Tijekom tri četvrtine stoljeća dugog radnog staža, nikada nije izostao s posla zbog bolesti, nikada nije zakasnio, niti je ikada otišao s posla ranije. Tijekom svih tih godina samo je jednom izostao s posla - na dan kad mu je umrla supruga. Prema podacima Ministarstva rada, Arthur Winston je vlasnik najboljeg radnog dosjea u povijesti Sjedinjenih Država.

Arthur Winston je rođen u Oklahomi gdje je kao dijete radio kao berač pamuka. Sa 17 godina preselio se u Los Angeles i počeo raditi za prijevozničku tvrtku Pacific. "Počeo sam kao čistač i zarađivao sam 41 cent po satu" - kaže Arthur Winston.

Winstonov san je bio da postane vozač ili mehaničar. Međutim, u vrijeme kada je Los Angeles bio povezan sustavom tramvaja, još uvijek je bila prisutna rasna segregacija. "1938., 1940., podnosio sam molbe za posao mehaničara. Međutim, u starom ugovoru o radu tvrtke Pacific, stajalo je da mehaničar mora biti trijezan i bijelac" - opisuje svoje probleme Arthur Winston.

Tako je Winston nastavio čistiti, i s vremenom je postao nadzornik. Američki kongres ga je imenovao 'Zaposlenikom stoljeća', a Los Angeles je po njemu nazvao jedno stajalište autobusa. Nakon svih ovih godina i javnih priznanja, što će Winstonu najviše nedostajati?

"Osjećat ću se na neki način usamljenim bez ljudi s kojima sam radio. Ovo mi je bio drugi dom" - kaže naš sugovornik.

No, stotinu godina star umirovljenik nema namjeru usporiti. Arthur Winston želi ostati aktivan kroz dobrotvorni rad. Kaže da će dobro iskoristiti svoj besplatni pokaz za gradski promet kako bi bolje upoznao sve dijelove Los Angelesa.

XS
SM
MD
LG