Linkovi

Caspar Weinberger - jedna od ključnih osoba u dvijema američkim administracijama


Bivši američki minister obrane, Caspar Weinberger, umro je u 88. godini nakon kraće bolesti u bolnici u saveznoj državi Maine. Caspar Weinberger bio je jedna od ključnih osoba u vladi tijekom dviju američkih administracija, no njegova ostavka od prije 18 godina udaljila ga je od očiju javnosti prije nego većih svjetskih promjena poput pada Sovjetskog Saveza i početka borbe protiv terorizma.

Ministar Weinberger predvodio je jačanje američke vojske za vrijeme predsjednika Reagana što mnogi smatraju glavnim činom za popuštanje i kolaps Sovjetskog Saveza. U to vrijeme brojni analitičari smatrali su pojačana ulaganja u vojsku velikim iznenađenjem s obzirom da je na čelu Pentagona bio čovjek koji je za vrijeme admnistracije predsjednika Nixona 1970-ih godina bio poznat po rezanju budžeta. Donald Daniel bivši je časnik američke vojne mornarice koji je trenutno gostujući profesor na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. On smatra da će ministar Weinberger biti upamćen po svojim principima.

"Ne koristi vojnu silu ukoliko nemaš podršku američkog naroda, ne koristi vojsku ako nemaš podršku Kongresa, ako nemaš jasne ciljeve akcije i ako nisi spreman na pobjedu."

2003. godine u intervjuu za televizijsku mrežu CBS, iako je izrazio podršku za rat u Iraku, njegova je dvojba bila jasno vidljiva.

"Bilo tko tko je bio u ratu, zna da to nije lako bez obzira gdje se vode borbe. Kada neprijatelj puca u vas, neovisno o njegovom broju, to je još uvijek rat i jednostavno ne možete očekivati da ćete imati rat bez ikakvih problema."

Kao mladić, Caspar Weinberger pridružio se američkoj vojsci 1941. godine. Svoju političku karijeru započeo je 1950. godine. Ranih 60-tih izabran je za čelnika Republikanske stranke u Kaliforniji, gdje je, u vrijeme dok je Ronald Reagan bio guverner, držao nekoliko visokih funkcija. 1970. se seli u Washington gdje je radio u administracijama predsjednika Richarda Nixona i Geralda Forda.

Dok je obnašao dužnost američkog ministra obrane Sjedinjene su Države izvršile invaziju na Grenadu, bombardirale Libiju kao odgovor za bombaške napade u Berlinu, te je odlučeno da kuvajtski tankeri nose američke zastave kako bi bili zaštićeni od napada za vrijeme plovidbe Perzijskim zaljevom dok je trajao rat između Irana i Iraka. Samo nekoliko sati nakon obavijesti o njegovoj smrti, sadašnji ministar obrane Donald Rumsfeld je kazao:

"Caspar Weinberger je bio prijatelj. Njegova dugogodišnja i bogata karijera u državnoj službi, njegova podrška muškarcima i ženama u uniformi i njegova središnja uloga u pomaganju da se okonča hladni rat ostavit će dugi trag u našoj povijesti."

Caspar Weinberger je posljednje trenutke proveo u krugu obitelji i supruge Jane Weinberger sa kojom je u braku bio pune 63 godine.

XS
SM
MD
LG