Linkovi

'Giftsofspeech.org' - online zbirka govora znamenitih žena


Ožujak je u Sjedinjenim Državama Mjesec povijesti žena. Za nas, to je odličan povod da posjetimo jednu online zbirku govora slavnih žena na websajtu giftsofspeech.org.

Sve je počelo prije deset godina, kada je jedna bibliotekarka imala problema nalazeći tekstualne verzije govora istaknutih žena. Počela ih je sakupljati i nuditi preko tada još ne tako proširenog medija – World Wide Weba.

"Gift of Speech" je websajt koji sam pokrenula u listopadu 1996. godine. Otada, tu prikupljamo govore suvremenih utjecajnih žena. Svatko može koristiti te govore potpuno besplatno' - objašnjava Liz Kent, bibliotekarka u koledžu Sweet Briar, u Virginiji, koji pohađaju djevojke. Liz Kent kaže da je za djevojke od kritične važnosti da im budu dostupne misli uglednih žena, koje su utjecale na povijesna zbivanja: "Mislim da je za mlade žene vrlo važno da budu izložene činjenici da su riječi žena važne, da riječi žena mijenjaju svijet … da znaju koliko su žene bile važne u povijesti svijeta."

Websajt 'Dar govora' nudi gotovo 500 govora, samo u tekstovnom obliku, ne audio niti video. Prije deset godina, kada je pokrenut taj websajt, to je bila dostupna tehnologija. Danas, više se radi o financiranju nego o tehnološkim ograničenjima. Ali, i u pisanom obliku, - kako kaže Liz Kent -, govori zvuče drugačije od drugih vrsta tekstova. "Za govore se uvijek smatra da dolaze od nekog tko je važan. Oni imaju u sebi ugrađen faktor respektabilnosti – tkogod ih čita, ima pred očima prizor kako netko drži govor, a drugi pažljivo slušaju."

Najraniji govori u zbirci websajta "Gift of Speech" datiraju iz sredine 19. stoljeća, a održala ih je žena koja je tada bila pionir borbe za prava žena u Americi – Elizabeth Cady Stanton. Najnoviji dolazi iz ovog, 21, stoljeća, a održala ga je aktivistica za prava životinja Ingrid Newkirk. Većina govora potječe od Amerikanki, ali tu su i oni Majke Tereze, Marije Curie i mnogih drugih dobitnica Nobelove nagrade.

XS
SM
MD
LG