Linkovi

'Kolika razlika, u samo deset godina' - Washington Post o turističkim destinacijama na istočnoj obali Jadrana


Današnje izdanje dnevnika Washington Post u redovitom nedjeljnom podlistku o turizmu i putovanjima donosi opsežan članak o Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, naslovljen 'Balkan u miru'. Tri autora posjetila su svaki po jednu zemlju i njihov zaključak glasi: 'Kolika razlika, u samo deset godina'.

S turističke točke gledišta, najpohvalniji je članak o Hrvatskoj, za koju se kaže da se zasluženo smatra jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija. Ovu činjenicu autorica K.C. Summers potkrepljuje mnogim primjerima iz Dubrovnika, Korčule i Splita, ali za američkog turista vjerojatno je najdojmljivija činjenica što su dalmatinski gradovi redovita postaja na velikim krstarenjima po Sredozemlju. Iako Austrijanci, Nijemci i Talijani ovdje dolaze redovito svako ljeto, Amerikance istočna obala Jadrana još uvijek asocira na rat od prije deset godina, tako da je prisutnost velikih turističkih brodova na krstarenju 'umirujuća' – piše autorica.

Turističke se atrakcije regije u današnjem Washington Postu ipak još uvijek prosuđuju kroz prizmu događaja od prije petnaestak godina. Pogotovo to važi za članke o Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Crnu Goru autor članka u washingtonskom dnevniku čak naziva 'sljedećom Hrvatskom' – zbog ljepote njezine obale ali i neovisnog političkog puta koji možda najavljuje referendum o državnosti, u svibnju.

Članak o Sarajevu navodi da je cilj tamošnjih turističkih vlasti da se 'svi bivši humanitarni djelatnici počnu vraćati, ali kao turisti'. Autor primjećuje da je Sarajevo mnogo življe nego prije šest-sedam godina, te da je obnovljen stari šarm 'raskršća civilizacija', grada u kojem žive iznimno gostoljubivi ljudi.

XS
SM
MD
LG