Linkovi

Film tjedna: Inside Man


Pljačka banke u New Yorku, u kojoj su nevini građani korišteni kao taoci, pretvorila se u daleko složeniju situaciju od one očekivane u drami režisera Spike Leea, s glavnim ulogama dodijeljenim Denzel Washingtonu, Jodie Foster i Clive Owenu. Film 'Inside Man' pogledao je Alan Silverman.

U banci na Manhattanu, maskirani odmetnik i njegova odlično naoružana grupa provode svoju pažljivo planiranu pljačku. Operacija se odvija besprijekorno. Dio plana je i prijetnja da će likvidirati svih 50 talaca ukolio se njihovi zahtijevi ne udovolje. A vani, ispred banke, policijski detektiv Keith Frazier nastoji pregovorom privesti ovu kriznu situaciju kraju.

Oskarovac Denzel Washington glumi detektiva Fraziera. Nije ovo njegova prva uloga policajca, ali za razliku od mnogih drugih, s ovim je likom imao problema jer se trebalo povezati s duhom grada. New York ima svoj karakter. Specifičan i neobičan. Teško ga je osjetiti ako živiš u Kaliforniji. Washington nam kaže da mu je najviše pomogao vlastiti vozač koji potiče iz Brooklyna, jednog od dijelova New Yorka. On dodaje i da je veliki broj ključnih scena ovog filma rezultat rada nebrojenih improvizacijskih grupa u kojima su on i drugi glumci učestvovali. Ovakav način glume tipičan je za režisera Leea.

"Istinu vam govorim! Sa Spikeom Lee-om sam otpočeo improvizirati prije sedamnaestak godina dok smo radili na filmu 'Mo Better Blues'. Bilo je to prvi put da sam pomislio: 'OK. Samo se treba zezati na sceni pa šta bude - bit će!" - kaže Denzel Washington.

Spike Lee kaže da su on i Washington dovoljno toga zajedno radili do sada da razviju osjećaj za to kako druga strana razmišlja. Naučili su poštovati jedan drugoga. "Denzel je odličan glumac. Jedan od najboljih ikada rođenih, definitivno jedan od najboljih s kojima sam ja ikada surađivao. Ne pada mi napamet da ga stalno prekidam govoreći mu: »Denzel, ne tako, ne tako! Napravi to ovako!». Morate imati na umu da je ovo četvrti put da on i ja radimo zajedno. Naš je odnos vrlo prirodan."

Denzel Washington nije jedini Oskarovac u filmu 'Inside Man'. U filmu glumi i popularna Jodie Foster. Jodie je dopala uloga misteriozne osobe koja se timu pridružila da osigura kako neki od dokumenata pohranjenih u sefu banke ne bi pali u ruke javnosti. Prema njenim riječima, uloga joj se neobično svidjela: "Sviđa mi se činjenica da u tom svijetu muškaraca-mužjaka, koji su moćni i snažni i svako malo bacaju izjave kao što je «Mozak ću ti po cesti rastresti», postoji prozračna, ženstvena prisutnost duha. Ona nije ništa manje moćna od tih muškaraca, ali za razliku od njih, uvijek se smješka i koristi riječi 'Molim' i 'Hvala' i ima dovoljno vremena za kvarcanje i traženje novih cipela. Ona je prava suprotnost tom svijetu muškaraca, ali u isto je vrijeme dio tog svijeta.

Engleski glumac Clive Owen dopunjuje brilijantni glumački trio ovog filma. On se pojavljuje u ulozi genijalnog mračnjaka koji stoji iza cijele operacije pljačkanja banke i koji na umu ima puno više od jednostavne krađe novca. "Počnete gledati film. Gomila negativaca zauzme banku. «Već viđeno!» pomislite. 'Još jedan od onih klasičnih scenarija'. Odjednom, radnja se mijenja. Glavni negativac počinje pokazivati neobične karakteristike. Stil mu je različit od stila drugih koje smo navikli gledati. I prije nego li ste i sami svjesni što se dešava, pred vama je radnja koja je interesantna i maštovita. Genijalna. Za mene kao glumca, to je bila važna motivacija" - kaže Clive Owen.

Scenarij je prvijenac Russella Gewirtza. Glumačka ekipa uključuje Willema Dafoea kao predvodnika specijalaca kojemu je cilj dovesti situaciju brzom kraju bez obzira na posljedice, te Christophera Plummera kao bogatuna čiji tajanstveni dokumenti su okosnica radnje. Film je sniman na ulicama poslovnog dijela New Yorka, nedaleko od mjesta gdje su nekada stajali tornjevi Svjetskog trgovinskog centra.

XS
SM
MD
LG