Linkovi

New Hampshire i Iowa - sve popularnije destinacije senatora i guvernera


Iako je do predsjedničkih izbora u Americi ostalo više od dvije godine, neki su potencijalni kandidati već počeli isprobavati svoje šanse. O pripremama nekih od kandidata javlja Jim Malone.

Vrlo vjerojatno, nikad niste čuli za Marka Warnera. Riječ je o bivšem guverneru savezne države Virginija i jednom od nekoliko demokrata koji razmišljaju o kandidaturi za američkog predsjednika, na izborima u studenom 2008. Mark Warner je nedavno posjetio New Hampshire, saveznu državu u kojoj se održavaju prvi predsjednički predizbori. Na tim predizborima Republikanska i Demokratska stranka biraju svoje kandidate za nacionalnu kampanju.

U svom govoru građanima New Hampshirea, Mark Warner je rekao i ovo: "Jedan od izazova za nas, kao narod i kao zemlju, je da osiguramo da svaki građanin ima priliku ostvariti svoj san za uspjehom u životu, svoj 'američki san'. Takva šansa ne smije ovisiti o tome tko su vam roditelji, koje ste rase ili gdje se molite Bogu."

O Bijeloj kući razmišlja i niz političara iz Republikanske stranke. Naime, za predsjednika se više ne može kandidirati George Bush, koji će u 2008. odslužiti dva mandata, a dopredsjednik Richard Cheney već je na početku prvog mandata rekao da nema namjeru natjecati se za predsjednika.

Jedan od republikanskih pretendenata za Bijelu kuću je Mitt Romney, guverner Massachusettsa. Kao i drugi političari koji planiraju predsjedničku izbornu kampanju, i Romney nastoji uvjeriti glasače da će s uspjehom nastaviti rat protiv terorizma. " Hvala Bogu da imamo predsjednika koji shvaća pred kakvim se opasnostima zemlja nalazi, i koji je spreman sve poduzeti kako bi ju obranio, i zaštitio nas. Također, hvala Bogu što imamo najhrabrije i najspremnije vojnike na svijetu" - rekao je u govoru aktivistima Republikanske stranke u New Hampshireu guverner Romney.

Uz Marka Warnera i Mitta Romneya, i drugi političari posjećuju ovih dana New Hampshire i Iowu – drugu državu gdje se održava izborno prednatjecanje za stranačku predsjedničku kandidaturu. Ovakva rana aktivnost – više od dvije godine prije izbora – nije tako neobična, kaže Stuart Rothenberg, jedan od najutjecajnijih analitičara američke političke scene: "Rani je početak potreban zbog toga što je za izbornu kampanju potrebno prikupiti dosta novca. Rano morate početi pogotovo ako ste razmjerno nepoznat kandidat, ako nemate baš dobre šanse. Uz to, ako jedan političar krene u kampanju vrlo rano, za njim moraju poći i ostali, da ne bi zaostali."

Amy Walter koja radi za publikaciju Cook Political Report kaže da će nadolazeća predsjednička kampanja biti prva kampanja u više od pedeset godina u kojoj se ne natječe niti aktualni predsjednik države, a niti dopredsjednik. "Izborna će trka početi vrlo rano jer nema nekog neslužbenog 'predsjednikova nasljednika', ne postoji očit favorit za Bijelu kuću. Do sada je uvijek u igri bio ili aktualni dopredsjednik ili predsjednik države ili pak netko koga je stranački vrh odredio kao favorita. Na izborima 2008. to nije slučaj. Zbog toga, bit ćemo svjedoci prave jagme za predsjedničkom kandidaturom, u obje stranke. Izbori 2008. bit će vrlo dinamični" - očekuje Amy Walter.

Neke od prvih anketa pokazale su da među demokratima vodi senatorica Hillary Clinton, dok u Republikanskoj stranci najviše šanse ima senator John McCain. No, Amy Walter kaže da se takve rane prognoze često znaju pokazati pogrešnima: "Spektar potencijalnih predsjedničkih kandidata još uvijek je vrlo širok. Prošlost nas je naučila da su rane prognoze vrlo opasne. Konačna imena glavnih kandidata neće se znati barem još godinu dana, ako ne i dvije godine."

Glavne teme izborne kampanje za predsjednika Sjedinjenih Država bit će vjerojatno Irak i rat protiv globalnog terorizma. No, analitičar Stuart Rothenberg upozorava da američki glasači često razmišljaju o općenitijem pitanju – 'je li Amerika na pravom putu'. "U kampanji ćemo mnogo čuti o reformi, transparentnoj vlasti, otvorenom političkom sustavu. Jer, ako proučimo prošlost vidjet ćemo da predsjednički izbori najčešće postaju izjašnjavanje o promjeni, odnosno o status qou. Odnosno – sviđa li vam se smjer kojim zemlja ide, ili pak želite da se on mijenja? Ako želite promjenu - kakvu promjenu želite?" - kaže Stuart Rothenberg.

Navedimo na kraju još neke američke političare koji razmišljaju o predsjedničkoj kandidaturi.

Od demokrata tu su senator iz Massachusettsa John Kerry, koji je 2004. godine bio demokratski kandidat za Bijelu kuću. Tu su i Joe Biden, senator iz Delawarea, Russ Feingold, senator iz Wisconsina, Evan Bayh, senator iz Indiane, kao i bivši senator John Edwards, iz Sjeverne Karoline. Među predsjedničkim aspirantima mogli bi se također naći i demokratski guverneri Tom Wilsack iz Iowe, te Bill Richardson iz Novog Meksika. Tu je i umirovljeni general američke vojske i zapovjednik NATO saveza Wesley Clark, koji se prije četiri godine također natjecao za Bijelu kuću.

Potencijalni aspiranti za Bijelu kuću iz Republikanske stranke su senatori Bill Frist iz Tennesseeja, George Allen iz Vriginije, Sam Brownback iz Kansasa te Chuck Hegel iz Nebraske. Među republikancima o utrci za Bijelu kuću možda razmišljaju i Newt Ginrgich, bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa, bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani, te guverneri Mike Huckabee iz Arkansasa te George Pataki iz savezne države New York.

XS
SM
MD
LG