Linkovi

Potrošnja duhana u SAD na najnižoj razini u posljednjih 50 godina


Potrosnja duhana u Sjedinjenim Drzavama na najnizoj je razini u vise od 50 godina, objavila je nedavno Nacionalna udruga ministara pravosudja saveznih drzava.

Prodaja cigareta u Sjedinjenim Drzavama opala je, tijekom 2005. godine, za 4.2%, sto predstavlja najveci jednogodisnji pad ikada zabiljezen. Bill Roach – glasnogovornik Udruge – pozdravio je vijest kao pobjedu za javno zdravstvo. "Pobjeda i u smislu spasavanja zivota i u smislu troskova lijecenja onih koji pate od bolesti izazazvanih uzivanjem cigareta".

Roach kaze da je sporazum s proizvodjacima cigareta podigao svijest javnosti o ponasanju tih kompanija i o opasnostima od pusenja. Sporazumom je takodjer ograniceno reklamiranje cigareta i drugih duhanskih proizvoda. "Imamo povisenje poreza, znamo da to obeshrabruje mlade da pocnu pusiti, a starijima pomaze da se odreknu pusenja. Sve je veci broj zabrana pusenja na mjestima na kojima dim od cigareta moze nastetiti zdravlju nepusaca. Velika i vazna promjena u javnom zdravstvu, a za nju je bila potrebna angaziranost mnogih organizacija".

Medju tim organizacijama je i ona pod imenom American Legacy Foundation, skupina za zastitu zdravlja. Njezin predstavnik Joe Martyak kaze da je studija Nacionalne udruge ministara pravosudja saveznih drzava veliki korak naprijed, ali da 48 milijuna Amerikanaca mladjih od 18 godina jos uvijek pusi. "Sa 378 milijardi cigareta prodanih prosle godine to znaci da se svakom pusacu u Americi jos uvijek proda barem sest kartona cigareta godisnje i sve dok taj broj ne bude sveden na nulu imat cemo zdravstvenih problema i tragedija uzrokovanih uzivanjem cigareta".

Martyak kaze da su Sjedinjene Drzave na najboljem putu da ostvare cilj – imati manje od 15% mladih i 12% starijih pusaca do godine 2010. Medjutim, izrazio je i zabrinutost zbog povecane reklamne kampanje industrije duhana. "Trose gotovo 41 milijun dnevno, dnevno!, na reklamiranje svojih proizvoda u Sjedinjenim Drzavama i ne pokazuju znakove posustajanja. Ako tako nastave, bit ce tesko ostvariti one ciljeve".

Pusenju se pripisuje oko 400.000 smrtnih slucajeva u Sjedinjenim Drzavama.

XS
SM
MD
LG