Linkovi

Znanstvenici istražuju vezu između molitvi i iscjeljenja


Washington Post koji izvještava kako znanstvenici istražuju vezu između molitvi i iscjeljenja. Naime, sve religije svijeta vjeruju u molitvu za iscjeljenje no jedna mala skupina znanstvenika pokušala je uporabiti instrumente moderne znanosti kako bi testirala moći molitve na ozdravljanje drugih. Premda još nisu službeno objavljeni, rezultati su, kako piše washingtonski dnevnik, miješani i vrlo kontroverzni.

Dva istraživanja nisu otkrila nikakvu korist od molitve za bolesne, a rezultati najobimnijeg od niza istraživanja bit će objavljeni kroz nekoliko tjedana. Skeptici kažu da je rad znanstvenika pogrešan te da predstavlja uzaludno trošenje novca na neodgovorni pokušaj povezivanja natprirodnog sa znanošću.

Čak i neki vjernici kažu da je besmisleno pokušavati nagađati božja djela s eksperimentima koje su razvili smrtnici. Pristaše, pak, drže da se radi o vrijednom istraživačkom radu s obzirom na velik broj ljudi koji vjeruju u moć molitve. Najkontroverznije pitanje jesu molitve na daljinu koje uključuju ljude koji molitvama, mislima i uvjeravanjima pokušavaju djelovati na zdravlje drugih. Američka savezna vlada u proteklih je pet godina financirala istraživanja izlječenja na daljinu s dva milijuna i 200 tisuća dolara, piše Washingon Post.

Christian Science Monitor se osvrće na posljedice globalnog zatopljavanja, točnije, topljenje ledenih površina na Greenlandu i Antarktiku. Stručnjaci procjenjuju da će do 2100. godine proljetne i ljetne temperature na Arktiku dovesti do nezaustavljivog procesa topljenja leda koji bi u sljedećih nekoliko stoljeća mogao dovesti do podizanja razina svjetskih mora za pet-šest metara.

Procjenjuje se da bi Bahami nestali pod vodom, a Sjedinjene Države izgubile bi i četvrtinu Floride, južnu Louisianu do Baton Rougea, otočje Outer Banks u sjevernoj Karolini, a pod vodom bi završio i značajni dio kalifornijske Central Valley pa bi ocean došao sve do Sacramenta. Prije svega pet godina klimatolozi su očekivali da će se masa ledenog pokrivača povećavati do 2100., a zatim se početi topiti. Izgleda da žurimo nekih stotinu godina, izjavio je jedan stručnjak. Klimatolozi vjeruju da još ima vremena za akciju, ali ga je, kako kažu, svakim danom sve manje.

XS
SM
MD
LG