Linkovi

Međunarodna zajednica poziva kosovske Albance da zaštite prava srpske manjine


Budući da većina zapadnih vlada vjeruje da će neovisnost Kosova biti najvjerojatniji rezultat pregovora o budućnosti te pokrajine, Europska unija poziva kosovske Albance da poduzmu korake kako bi se zaštitila srpska manjina.

Povjerenik Europske Unije za vanjsku politiku, Javier Solana, poručio je kosovskom premijeru Agimu Čekuu da inzistira na punoj zaštiti pripadnika srpske manjine, kojičine oko 10 posto stanovništva. Radilo se o prvim razgovorima između Javiera Solane i novog kosovskog premijera. Dužnosnici Europske Unije izrazili su frustriranost kosovskim čelnikom kazavši da se do sada dosta govorilo o zaštiti srpske manjine, ali je malo toga realizirano u praksi.

Na jednom okruglom stolu održanom na Sveučilištu Georgetown, stručnjak za Balkan i bivši američki veleposlanik u Turskoj, Morton Abramowitz, izjavio je da pregovori o statusu Kosova predstavljaju prigodu da se tamo usvoje instrumenti za zaštitu manjina: "Najbolje što se sada može učiniti jest da se izvrši pritisak na Kosovare kako bi im se ukazalo na važnost ovog pitanja i kako bi ih se navelo da provedu akcije i zakone kojima bi se unaprijedila situacija za Srbe i druge manjine."

Abramowitz je dodao da se pregovorima koji su u tijeku valja odlučiti hoće li Kosovo dobiti punu neovisnost i mjesto u Ujedinjenim narodima. Isto tako, smatra on, treba se riješiti status Kosovske Mitrovice. Charles Kupchan, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Georgetown, kaže da bi bilo pogrešno eliminirati mogućnost za teritorijalna prilagođavanja: "Ukoliko međunarodna zajednica i Priština nisu spremne učiniti sve što je potrebno kako bi se Mitrovica i sjeverno Kosovo uključili u funkcionirajuću državnu strukturu, onda mislim da bi trebalo ostaviti otvorenom mogućnost podjele teritorija. Radi se, naime, o području s gotovo stopostotnim srpskim stanovništvom."

Ujedinjeni narodi i Kontaktna skupina koju čini šest zemalja isključile su mogućnost podjele Kosova kao i bilo kakvog budućeg ujedinjenja neovisnog Kosova i susjedne Albanije. Dužnosnici Ujedinjenih naroda, koji predsjedavaju pregovorima, očekuju rješenje statusa Kosova do kraja godine.

XS
SM
MD
LG