Linkovi

Kongres kritizira izvoz 'sigurnosno osjetljive robe' u Kinu


Neovisni panel kojeg je američki Kongres zadužio da nadzire sigurnosni aspekt američke izvozne politike prema Kini tvrdi da Bijela kuća u pravilu dopušta izvoz tzv. robe dvostruke namjene, koja se može upotrijebiti i u civilne ali i u vojne svrhe. Ovaj panel tvrdi da time Bijela kuća ugrožava nacionalnu sigurnost.

Bivši senator Fred Thompson, član neovisnog nadzornog tijela koje prati sigurnosne aspekte američko-kineskih trgovinskih odnosa, kritizirao je zakon koji regulira izvoz tehnologije: "Posljednja verzija koju sam vidio još uvijek daje prednost trgovini, u odnosu na nacionalnu sigurnost i obranu zemlje – iako obrana i sigurnost s vremenom postaju sve važnije."

Članovi ovog tijela, koje je osnovao Kongres, smatraju da ovaj problem postaje sve akutniji u vrijeme kada Kina sve brže razvija oružane snage i kada su sve izraženije napetosti Tajvanskog tjesnacu. Međutim, Beth McCormick, visoka dužnosnica Ministarstva obrane zadužena za tehnologiju, kaže da vlada vrlo pažljivo razmatra pitanje što se u Kinu može izvesti, a što ne.

Kada je u pitanju tehnološka roba dvostruke namjene – koja se može iskoristiti i u civilne ali i vojne svrhe - američka vlada godišnje iz Kine zaprimi oko tisuću molbi za uvoz. Odobri se 70 posto tih molbi – rekla je Beth McCormick. Ostale molbe se odbijaju ili se vraćaju pošiljatelju bez ikakvog razmatranja. Najviše kineskih molbi za uvoz odnosilo se na tehnologiju za proizvodnju kemikalija, sustave za otkrivanje toksičnih plinova, opremu za rukovanje biološkim materijalima te niz drugih vrsta elektronske opreme.

Kada je riječ o sigurnosno osjetljivoj opremi, odobren je izvoz tek za nekoliko vrsti proizvoda, tvrdi Beth McCormick. "Odobren je izvoz plovila za otkrivanje i deaktiviranje eksploziva, koji će se koristiti na Olimpijskim igrama u Pekingu. Također je odobren sustav elektronskog nadzora željeznice kao i satelitska oprema koja će se koristiti u komercijalne svrhe."

Predsjedatelja panela Larryja Wortzela zanimalo je zbog čega se američka tehnologija izvozi za potrebe osuvremenjivanja kineske željeznice koja ima ključnu ulogu u razvoju oružanih snaga. On je naveo kao primjer prijevoz balističkih raketa, kao i ulogu željeznice u razmještaju kineske vojske u potencijalnoj krizi u vezi Tajvana.

Darryl Jackson, visoki dužnosnik Ministarstva trgovine, izjavio je da vlada pooštrava kriterije za izvoz sigurnosno osjetljive tehnologije: "Surađujemo s drugim agencijama kako bi se usvojili strožiji propisi prema kojima će biti obavezno vladino odobrenje za izvoz novih kategorija robe; za koje do sada nije bila potrebna dozvola. Riječ je o robi koja se u Kini može koristiti u vojne svrhe."

Ovaj vladin dužnosnik tvrdi da je u vezi nedopuštenog izvoza proizvode dvostruke namjene provedeno niz istraga, a optuženice su podignute u 14 slučajeva. Bez obzira na to, Fred Thompson, član neovisnog panela koji nadzire izvoznu politiku prema Kini, prilično je skeptičan. 'Često se dogodi da se neka roba već izveze, a da zapravo ne znamo u koju se svrhu ona u Kini koristi' – rekao je ovaj bivši američki senator. Fred Thompson predlaže da vlada zabrani izvoz svih vrsti streljiva u Kinu, sve dok se ne uspostavi efikasniji sustav kontrole izvoza robe dvostruke namjene u tu zemlju.

XS
SM
MD
LG