Linkovi

WP: Bushova vlada dodjelila 157 milijuna dolara organizacijama koje vode politički i ideološki istomišljenici


Washington Post piše da su se konzervativci godinama bunili kako savezna vlada naginje liberalnim organizacijama i projektima kojima daje državna sredstva. Međutim, u Bushovoj administraciji stvari su se promjenile. Milijuni dolara poreznih obveznika otišle su skupinama koje podržavaju stavove predsjednika Busha oko abortusa i drugih društvenih pitanja. U sklopu svojih inicijativa utemeljenih na vjeri i drugih federalnih programa, Bushova vlada proslijedila je najmanje 157 milijuna dolara organizacijama koje vode politički i ideološki saveznici. Međutim, direktor Bijele kuće za programe utemljene na vjeru i lokalne inicijative kaže da politika nema nikakvu ulogu u podjeli državnih sredstava. Većina novca koji ide konzervativnim organizacijama uglavnom stiže iz dva programa koji nisu ni postojali prije dolaska predsjednika Busha na vlast 2001. godine, navodi Washington Post.

Christian Science Monitor piše kako se evangelisti i katolici u Sjedinjenim Državama pripremaju dočekati prikazivanje kontroverznog filma «Da Vincijev kod» u američkom kino dvoranama. Jedna od kontrovernih tvrdnji u knjizi je onda da je Isus oženio Mariju Magdalenu te da njihovo potomstvo još uvijek postoji, zatim da Isusovo božanstvo nije postojalo sve dok ga nije uspostavio car Konstanin te da je Katolička crkva duž povijesti pokušavala prikriti navedeno. Umjesto prosvjeda i bojkota američki katolici i evangelisti pripremaju takozvane odrede za istinu koji tiskaju knjige, otvaraju Internet stranice, pripremaju televizijske dokumentarce i istraživanja. Njihov je cilj, piše Christian Science Monitor, iskoristiti povod – početak prikazivanja filma – i educirati nevjernike.

I na kraju listamo New York Times u kojem piše da će njujorška policijska uprava angažirati dodatnih 800 policajaca i priključiti ih sastavu koji broji 37 tisuća ljudi. Kako naglašavaju gradski čelnici, pojačavanje policijskih snaga nema veze s kriminalom – koji je do sada, ove godine, u padu od tri posto – već s demografijom. New York je, naime, od 2001. godine dobio novih 125 tisuća građana, a u sljedećih pet dobit će ih još 200 tisuća.

XS
SM
MD
LG