Linkovi

Bush: 'Ovo je bio trenutak kad se Irak mogao raspasti, a nije'


Predsjednik Bush je izjavio kako će u Iraku još biti borbi, ali da je uvjeren kako će američke postrojbe pobijediti. Unatoč kontinuiranog nasilja u Iraku, američki predsjednik je izjavio da je uvjeren u budućnost ove zemlje. "Vidimo naznake slobodnog i sigurnog Iraka za kojeg smo se borili zajedno s iračkim narodom".

S oko dvije trećine Amerikanaca koji se protive načinu na koji vodi ovaj rat, predsjednik Bush je počeo kampanju kojom pokušava uvjeriti građane da je njegova strategija za uspjeh u Iraku uspješna. Između jučerašnjeg govora u Ohiou i planiranog sutrašnjeg u West Virginiji predsjednik je nastavio kampanju poručivši danas novinarima u Bijeloj kući da je vrlo važno da Amerikanci shvate koliko je napretka postignuto. Podsjetio je na svoj jučerašnji govor u Ohiou gdje je rekao da razumije kako su Amerikanci "malodušni", ali je zatražio od njih da pogledaju preko tog krvoprolića i vide napredak.

George Bush je dodao da američki dužnosnici imaju strategiju za pobjedu u Iraku. Predsjednik je izjavio kako se ne slaže s bivšim iračkim premijerom Iyadom Allawijem da je Irak upao u građanski rat. Gospodin je Bush takodjer napomenuo da vjeruje kako su Iračani bili sučeljeni s izborom i da su odlučili da ne gurnu svoju zemlju u građanski rat, dodavši kako sigurno postoje i izazovi u budućnosti. "Ja vidim napredak. Čuo sam ljude kako govore 'On je optimističan zbog optimizma samoga'. Ja vjerujem da ćemo uspjeti. Shvaćam koliko je to teško. Nemojte me pogrešno shvatiti. Vi ste jasno pokazali koliko je to teško. Čitam izvješća svake večeri. Ovo je bio trenutak kad se Irak mogao raspasti, a nije".

Na istoj tiskovnoj konferenciji predsjednik je također izjavio da Iran mora shvatiti kako međunarodna zajednica ne može dopustiti Teheranu da ima nuklearne kapacitete ili tehnologiju. George Bush je konstatirao da ukoliko bi Iran imao takve kapacitete, on bi ucjenjivao svijet i pridonio širenju nuklearnog oružja. Govoreći o ključnim pitanjima domaće politike, predsjednik Bush je rekao kako je američko gospodarstvo snažno, da su domaćinstva bogatija negoli ikad prije, a stopa neuposlenosti je na niskoj razini od 4,8 posto.

XS
SM
MD
LG