Linkovi

'Vidi kako Jane udara' - studija o agresivnosti mlađeg ženskog naraštaja


Žene su se, u novije vrijeme, izborile za cijeli niz privilegija na područjima na kojima su tradicionalno dominirali muškarci. One su uspješne u biznisu, pravu i u medicini. Ali osim prednosti ove spolne jednakosti, žene su se suočile i sa nekim od problema koji su do sada gotovo isključivo bili problemi muškog roda. Razne studije pokazuju da sve veći broj djevojaka ispoljava fizičku agresiju, problem koji se očituje u raznim situacijama, od školskih tuča do ozbiljnih kriminalnih aktivnosti. Psiholog James Garbarino istražio je ovu pojavu i svoja zapažanja predočio u knjizi 'Vidi Kako Jane Udara: Zašto su djevojke sve više agresivne i što nam je činiti da to spriječimo'.

Sve donedavno, James Garbarino bio je poznat po svojim istraživanjima problema američkih mladića. Godine 1999. objavi je bestseller pod naslovom 'Izgubljeni Momci: Zašto su nam se sinovi okrenuli nasilju i kako ih možemo spasiti'. Nakon što je knjiga objavljena, do Jamesa Garbarina su počele stizati glasine, ali i statistički podaci, da su se i djevojke suočile sa sličnim problemima.

"Prije samo jedne generacije, na svaku uhićenu djevojku bilo je uhićeno deset mladića. A sada se taj odnos jedan prema deset, promjenio u jedan prema četiri. Osim ovih podataka, mislim da su znakoviti i rezultati istraživanja utjecaja televizijskih emisija, koje sadrže scene nasilje, na razvoj djece. Tijekom šesdesetih godina rezultati ovih studija su bili jasni i odnosili su se samo na dječake, a zaključak je bio da su agresivniji bili mladići koji su gledali programe s puno nasilja. Početkom osamdesetih godina, sve je više djevojaka pokazivalo isti efekt" - kaže naš sugovornik.

Prema riječima Jamesa Garbarina, svako dijete bez obzira na spol, u ranim godinama može ispoljavati agresiju. Tradicionalno djevojke su, kaže doktor Garbarino, svoju agresiju uglavnom ispoljavale koristeči riječi i osječaje, a ne fizičku silu. Djevojke današnjice rastu u sasvim drugoj kulturnoj sredini. Ona potiče njihovu nezavisnost i odlučnost u donošenju odluka. Ovakav, u principu, pozitivan razvoj nosi sa sobom i negativne posljedice. Običavalo se reći da djevojke nikada ne koriste silu. A danas?

James Garbarino: Danas se poruka potpuno promjenila. Pokušaj reći djevojci danas da se cure ne tuku i dobit ćeš odgovor da to nije točno. Reći će ti da samo trebaš upaliti televizor, odigrati video igru ili otići u kino. Poruke koje ćete tamo pronaći su više nego jasne. Dobre cure mlate…i zbog toga nisu ništa manje popularne!

Doktor Garbarino kaže da se sve veći broj djevojaka bavi timskim kompetitivnim sportovima kao što su hokej, nogomet, boksanje ili borilačke vještine. Svima je njima zajedničko to da uključuju ispoljavanje fizičke agresije i to na zdrav i prihvatljiv način.

Istraživanja pokazuju da ovi sportovi dovode do porasta testosterona u organizmu i da se to dešava u podjednakoj mjeri kod djevojčica i kod dječaka. No, i dalje ostaje pitanje kako reagirati na socijalno neprihvatljive oblike agresivnosti? James Garbarino nam kazuje svoje mišljenje: "Mislim da kao društvo moramo preuzeti više odgovornosti u tome kakvu podršku dajemo našoj djeci kad su ljuta ili uplašena. Osim individualne odgovornosti roditelja, mislim da mora postojati i organizirano nastojanje sustava školstva na razvijanju pozitivnog karaktera mladih."

No, kaže doktor Garbarino, najvažnije je da priznamo da smo suočeni sa problemom. Zatvarati oči ili okretati glavu na drugu stranu neće nam puno pomoći. Djevojke mogu udariti i mnoge to i čine. A baš kao i dječaci, trebaju naučiti kako kontrolirati svoje nasilničke porive.

XS
SM
MD
LG