Linkovi

'Rodeo za djecu' - dio najvećeg kaubojskog natjecanja u Houstonu


Kauboji iz svih dijelova Sjedinjenih Država pristigli su u Houston u Teksasu kako bi ogledali snage u jednom od najpoznatijih kaubojskih natjecanja i događaja – rodeu. No, iako je najveći među ovom vrstom događanja u svijetu, njegovu osobnost osim veličine čine i neke male stvari.

Rodeo u Houstonu održati će se na jednom od najvećih svjetskih stadiona. Na desetke tisuća ljudi okupit će se kako bi prisustvovalo kaubojskim vještinama poput hvatanja teleta lasom, ili pak jahanja konja i bikova. Uz ove naveliko poznate vještine, organizatori rodea svake godine dodijele određeno vrijeme i za mlađe naraštaje između 4 i 12 godina, koji uslijed svojih zdravstvenih problema nisu u mogućnosti prisustvovati kaubojskim avanturama izbliza.

Predsjednica rodeo vijeća, Brenda Short naglašava kako to za ovu djecu predstavlja poseban doživljaj i radost: "Radi se o djeci koja boluju od raka dok neka imaju celebralnu paralizu i ova vrsta događaja za njih predstavlja važnu i vrlo svijetlu točku njihovog života. Gledati njihove roditelje kako promatraju svoju djecu koja uživaju u rodeu, jedan je neopisiv i dirljiv doživljaj."

Dolazak na jedan ovakav događaj novo je iskustvo za Dianu Lunu I njenog četverogodišnjeg sina Gabriela. "Gabriel je bio dijagnosticiran s leukemijom kada je imao samo deset i pol mjeseci, a prije gotovo dvije godine imao je zahvat presađivanja koštane srži. Još uvijek uvježbava hodanje, za koje liječnici kažu da će ubrzo pokazati rezultate. Bio je to dug i naporan put i Gabriel za sada napreduje vrlo dobro" - kaže Diana Luna.

Među zvijezdama ovogodišnjeg rodea je i Kanađanin Nikki Moran koji je radio s hendikepiranom djecom. Prilika da dođu u dodir s velikim konjima jako puno znači za ovu djecu, kaže Moran. "Svi možemo vidjeti kako djeca obožavaju konje. Veselju nema kraja kad se popnu na konja i polako jašu ovuda. Gledajući ih, to mi uljepšava dan..."

Jedan od nezaobilaznih sudionika rodea je i profesionalni klaun čija je zadaća da privuče pažnju razjarenih bikova i konja nakon što kauboji padnu s njih. Iako je posao iscrpljujući, Leon Coffee nalazi vremena svake godine da se posveti i hendikepiranoj djeci. "Na mom se licu pojavi veliki osmjeh kad vidim djecu kako se zabavljaju i uživaju. Mi znamo da oni nikad neće biti u stanju da budu profesionalni kauboji koji se natječu ovdje na rodeu, međutim moramo im nešto pružiti i to je upravo ono što mi ovdje radimo" - kaže Leon Coffee.

Za mnoge roditelje i njihovu teško bolesnu djecu ovaj mali znak pažnje je događaj koji zauzima veliko i nezaboravno mjesto u njihovim životima, nešto čega će se zauvijek sjećati.

XS
SM
MD
LG