Linkovi

Povodom Svjetskog dana vode - akcija 'Hodom do vode'


Otkako su Ujedinjeni narodi proglasili 22. ožujka Svjetskim danom vode, 1993. godine, svake godine diljem svijeta održava se sve više kampanja i inicijativa s ciljem privlačenja pažnje na problem nedostatka pitke vode u mnogim dijelovima svijeta. Kako izvješćuje Faiza Elmasry, ove godine, tisuće Amerikanaca odlučili su se na dodatni korak – ustvari mnogo dodatnih koraka – u tom cilju, sudjelujući u inicijativi "Hodom do vode".

Za milijune ljudi u svijetu, pitka voda je na dohvatu ruke, otvaranjem najbliže slavine. No, drugim milijunima, ona je udaljena sat ili više hoda. U manifestaciji solidarnosti s ovim potonjima, na ovogodišnji Svjetski dan vode, građani 11 američkih gradova također će hodati do vode.

"Akcije "Hodom do vode" simbolički pokazuju kako milijuni žena i djece svaki dan hodaju kilometrima do najbližeg izvora vode, kako je to dio njihove svakidašnjice." Tako kaže Peter Thum, koji je postao u potpunosti svjestan problema vode tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, dok je radio u Africi kao poslovni konzultant. Godine 2002, on i njegov kolega sa studija Jonathan Greenblatt osnovali su kompaniju za flaširanje vode nazvanu Ethos i povezali se s nevladinim organizacijama koje podržavaju projekte vodoopskrbe u svijetu. Prošle godine, tvrtku Ethos je otkupio Starbucks, lanac kafića s vlastitom dobavom i prženjem kave, koji snažno podržava ekološki prihvatljiv uzgoj kave.

Pod novom upravom, Ethos je pokrovitelj akcije "Hodom do vode", za koju Jonathan Greenblatt očekuje da će ostvariti najveću mobilizaciju javnosti u povijesti Svjetskog dana vode: "Pridružuju nam se i članovi različitih drugih organizacija - lokalnih podružnica Kluba Rotary, studentskih skupina poput organizacije Net Impact, neprofitnih organizacija poput "Water for People" i slično. Sve se te organizacije, odnosno njihovo članstvo okupljaju sa zajedničkim ciljem sudjelovanja u 'hodanju do vode'."

Sudionici akcije sudjelovat će u hodovima na rutama dužine 3 do 5 kilometara, ovisno o gradu, a mnogi će pritom nositi i vrčeve za vodu, simbolizirajući svoj cilj. Peter Thum kaže da je skretanje pažnje javnosti na problem opskrbe vodom prvi korak za nalaženju rješenja za taj problem: "Pogledajte na našem websajtu – worldwaterday2006.org - prikaze svjetske krize opskrbe vodom iz kojih se može mnogo saznati. Isto tako, mogu se poslati elektroničke razglednice prijateljima i poznanicima da im se obrati pažnja na problem vode. Može se i prijaviti za sudjelovanje u 'hodanju do vode' ili za organiziranje takve akcije u vlastitoj sredini. Čak se može i virtuelno sudjelovati u 'hodanju do vode'."

Jonathan Greenblatt kaže da akcija "Hodom do vode" nije jednokratna kampanja. Ona je početak godišnje tradicije koja će pojedincima pružiti jedinstvenu priliku da osobno igraju aktivnu ulogu u ublažavanju krize s vodom u svijetu.

XS
SM
MD
LG