Linkovi

Bush: Nećemo napustiti Irak


Predsjednik Bush je obilježio treću godišnjicu početka rata u Iraku obećanjem da će američki vojnici ostati u toj zemlji sve dok iračke snage ne budu sposobne samostalno obraniti mladu demokraciju. No u govoru kojim je htio povećati podršku američke javnosti za rat predsjednik je priznao postojanje nekih problema.

U novom od niza govora kojim se želi pojačati podrška javnosti za rat u Iraku predsjednik Bush je uključio poruku za Iračane.

"Važno je da Iračani čuju ovo. Sjedinjene Države neće napustiti Irak. Nećemo ostaviti tu zemlju teroristima koji su napali Ameriku i koji bi nas ponovno htjeli napasti. Otići ćemo iz Iraka no u trenutku kad to budemo činili to će biti iz pozicije snage, a ne slabosti. Amerikanci se nikada nisu povukli pred razbojnicima i ubojicama pa to neće učiniti ni sada."

Većinu svog govora predsjednik je posvetio objašnjavanju Amerikancima zašto je važno da on ostane predan ciljevima u Iraku unatoč sve slabijoj podršci javnosti za rat. Predsjednik Bush nazvao je Irak «središnjom bojišnicom u ratu protiv terorizma». Istodobno, jedan od najutjecajnijih demokratskih senatora, Joseph Biden, pozvao je američku administraciju da bude jasnija po pitanju stanja u Iraku i buduće američke uloge u toj zemlji.

"Bilo kakva vanjska politika Sjedinjenih Država ne može se održati bez informiranog pristanka američkih građana. «Informiranog» znači da su građani upoznati s uspjesima i neuspjesima i realističkim procjenama gdje se nalazimo i što predsjednik namjerava učiniti."

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld dio je napora Bushove administracije da učini upravo to. U člancima objavljenima u dva dnevna lista ministar Rumsfeld je napisao da američke i iračke postrojbe odnose pobjedu nad pobunjenicima. Pobunjenici neće uspjeti u započinjanju građanskog rata u Iraku, naposao je ministar Rumsfeld. No kao i predsjednik Bush i prvi čovjek Pentagona je priznao postojanje nasilja koje usporava napredak demokracije u Iraku.

Oni koji ne vjeruju da je borba u Iraku vrijedna žrtava nisu realistični, ustvrdio je Rumsfeld dodajući: oni ne razumiju povijesni značaj njegovanja demokracije u središtu Srednjeg istoka. Ministar Rumsfeld je naglasio da je sada vrijeme za odlučnost, a ne povlačenje.

XS
SM
MD
LG