Linkovi

CSM: Pad američkog utjecaja u Iraku


Christian Science Monitor piše da američki utjecaj u Iraku opada kako se povećavaju izgledi za izbijanje građanskog rata. Jedan irački politolog kaže da je većina Iračana protiv američke okupacije neovisno o tome radi li se o sunitima, šiitima ili Kurdima. Bivši irački premijer Iyad Allawi izjavio je za BBC tvrdi da u Iraku već vlada građanski rat. Svakog dana gubimo 50-60 ljudi diljem zemlje, ako ne i više. Ako se ne radi o građanskom ratu onda jedino Bog zna što je građanski rat, izjavio je Allawi.

Pojačavanje sektaškog nasilja u Iraku dovelo je i do pada podrške za taj rat ovdje u Sjedinjenim Državama. Sve više Amerikanaca – navodi Christian Science Monitor – vidi negativan razvoj situacije pa čak i pristaše administracije vide više tame, a ne svijetlo, na kraju tunela. Kako primjećuje bostonski dnevnik podrška američke javnosti za rat u stalnom je padu protekle tri godine izuzev dva trenutka: uhićenja Saddama Husseina i prvog kruga iračkih izbora.

New York Times piše o sve težoj situaciji u kojoj se nalaze američki crnci. Čak i s ekonomskim razvitkom i reformom sustava socijalne skrbi koji su doveli do poboljšavanja situacije za crnačke žene i druge skupine, život se pogoršava za crnačke muškarce. U istraživanjima koja su proveli stručnjaci sveučilišta Columbia, Princeton, Harvard i drugih, navodi se da mladi crnci sve više gube kontakt s glavnim tijekovima u društvu: sve manje ih završava srednju školu ili se bavi zakonitim poslom, a odlazak u zatvor gotovo da je rutina, ističe New York Times.

Većina negativnih trendova povezana je s lošim obrazovanjem, a drugi elementi koji pridonose pogoršavanju situacije za mlade crnce jesu nesudjelovanje roditelja u njihovom odgoju, rasizam, smanjenje broja radnih mjesta u proizvodnom sektoru te subkultura u kojoj se više vrednuje razmetanje nego rad. Treba nešto učiniti po svim ovim elementima – kažu stručnjaci.

XS
SM
MD
LG