Linkovi

Cheney: Irak nije na rubu građanskog rata


Točno tri godine od početka rata u Iraku, predsjednik George Bush govorio je jučer o postignutom napretku u toj zemlji, pogotovo u njezinom političkom životu. Predsjednik je također odao priznanje vojnicima koji služe u međunarodnoj koaliciji.

Predsjednik je bio koncentriran na pozitivne činjenice. Rekao je da ga hrabri činjenica što je postignut napredak u stvaranju iračke vlade koja će predstavljati sve glavne frakcije. Iračkim je čelnicima poručio da bi vlada trebala profunkcionirati što prije.

"U prosincu, narod je glasao za demokraciju. Glasalo je 75 posto građana s pravom glasa. U ovom trenutku, njihovi čelnici surađuju kako bi stvorili vlast koja će biti izraz volje naroda."

Na treću obljetnicu američkog napada na Irak Saddama Husseina, predsjednik je rekao da najviše misli na američke vojnike koji su daleko od kuće.

"Na dan kada je prije tri godine počelo oslobađanje Iraka, mislim da svi Amerikanci trebaju uputiti riječi zahvalnosti muškarcima i ženama koji su u uniformi, kao i njihovim obiteljima koje su im stalna podrška."

Dopredsjednik Richard Cheney je u jednom kontakt programu američke televizije jučer u jutro nastojao ponovno objasniti vladinu politiku u Iraku – u trenutku kada je ona sve manje popularna. Richard Cheney je rekao da 'Irak nije na rubu građanskog rata' – iako pobunjenici čine sve što mogu kako bi se to dogodilo. U jednom drugom programu, zapovjednik američkih snaga u Iraku, general George Casey izjavio je da bi se na potpuno povlačenje američke vojske iz Iraka moglo čekati još nekoliko godina.

No, postupno povlačenje nekih postrojbi, u sljedećih nekoliko mjeseci, moglo bi nastupiti – kako iračke snage preuzimaju sve veću odgovornost za sigurnost svoje zemlje. Uz generala Caseya u emisiji mreže NBC nastupio je i demokratski kongresmen John Murtha, jedan od najistaknutijih protivnika sadašnje politike u Iraku. Ovaj veteran vijetnamskog rata smatra da bi se američka vojska iz Iraka trebala što prije povući.

"U jednom trenutku treba promijeniti smjer. Moramo se povući, jer su nam vojnici u Iraku usred građanskog rata."

Predsjednik Bush danas nastavlja s javnim nastupima u kojima objašnjava vladinu politiku u Iraku. Danas će govoriti u Clevelandu, u Ohiou, a glavna tema predsjednikova nastupa je – obnova Iraka i učvršćivanje stabilnosti ti zemlje.

XS
SM
MD
LG