Linkovi

Film tjedna: 'V for Vendetta'


Odlučan buntovnik javno se suprotstavlja totalitarnoj vladi u novom političkom trileru utemeljenom na popularnom stripu kojeg su za filmsko platno priredili pisci trilogije Matrix. Film ‘V for Vendetta' je pogledao Alan Silverman.

Mjesto radnje: Engleska. Vrijeme radnje: Ne tako daleka budućnost, samo dvadesetak godina od danas. Radnja: Kao odgovor na terorističke napade, vlada je razvila svoju moć do te mjere da je počela terorizirati građane. U ime sigurnosti, ljudska se prava zanemaruju i ignoriraju.

Strah je nagnao građane Londona da se drže sigurnosti svojih domova. No jedne večeri, mlada se djevojka pod imenom Evey, zatekne na ulici nakon policijskog sata i bude ubrzo suočena sa tiranijom i sadizmom grupe koja je zadužena za kontrolu poštivanja policijskog sata. Odjednom, iz obližnje se sjenke pojavljuje spasilac: Zakrabuljena muška figura čija se maska sablasno cereka. Nema u tom osmjehu ni malo radosti. Naprotiv, užas se uskoro prospe mračnom ulicom dok ovaj stranac, recitirajući stihove Shakespearea, svojim oštricama presudi nepravdi.

Evey uskoro saznaje da njezin maskirani heroj naziva sebe 'V’ i da mu je uzor jedan od buntovnika koji je djelovao u Engleskoj početkom sedamnaestog stoljeća, a cilj mu je bio zbaciti s vlasti vladu. 'V’ je odlučio završiti ono što je njegov heroj u sedamnaestom stoljeću započeo, i sa par šturih riječi objašnjava ustrašenoj Evey svoje stavove.

Iza maskiranog glavnog lika skriva se australijski glumac Hugo Weaving dok mu je parter u filmu mlada Amerikanka rođena u Izraelu, Natalie Portman koja glumi Evey. Natalie nam kaže da ju je silno uzbudila pomisao da će glumiti osobu koja je u početku potpuni pacifista, a nakon toga prolazi kroz transformaciju i postaje netko tko vjeruje da je nasilje prihvatljiv način borbe protiv nasilničke vlade. Natalie nam kaže da je ta promjena Eveyinog gledanja na svijet zanimljiva sama po sebi jer Evey slijedi svoju sudbinu, pronalazi svoju unutrašnju stabilnost, a u isto vrijeme biva manipuliranom od strane svoje okoline.

Producent filma je Joel Silver, poznat po svojim akcijskim filmovima. On nam kaže da 'V for Vendetta' nije komentar na politička zbivanja u današnjem svijetu. Silver ističe da je strip, koji je korišten kod pisanje scenarija, napisan 1980. godine: "Ovo je film, samo film… Film o vremenu i društvu koje je izmišljeno i danas ne postoji. Postoji samo u svijetu mašte, svijetu stripa koji je i korišten da bi se ovaj film snimio".

Režiseru Jamesu McTeigue ovo je prvi cjelovečernji film. Kaže nam da mu je cilj bio stvoriti akcijski triler sa političkom konotacijom. No, kako nam on kaže, percepcija politike je u očima onih koji film gledaju: "Ja sam od onih koji vjeruju da iz kina izneseš samo s ono što si u kino i donio sa sobom u glavi. Ovisno o starosti i političkim usmjerenjima, ovaj će film ljudima davati različite poruke. To mi je i bio cilj. Volio bih da se ovaj film vidi na mnogo različitih načina. Ovo nije priča o specifičnoj vladi ili režimu i polemike na tu temu će prije ili kasnije proći."

Međunarodni glumački tim filma 'V for Vendatta' uključuje i glumca s porijeklom iz Belfasta, Stephena Rea koji glumi policajca koji nastoji spriječiti pobunu, zatim engleskog glumca Johna Hurta u ulozi kancelara-diktatora. A radnju stripa prema kojemu je film snimljen, za veliko su platno prilagodili Andy i Larry Wachowski, pisci i režiseri poznate trilogije Matrix.

XS
SM
MD
LG