Linkovi

Nakon 40 godina, prvi program o jazzu na američkoj javnoj televiziji


Jazz se vraća na američku javnu televiziju slijedeći mjesec debijem serije "Legende jazza" na televizijskoj mreži PBS. Doug Levine nas vodi u neke od trenutaka prve sezone, koja počinje epizodom "Golden Horns".

Trubači Clark Terry, Chris Botti i Roy Hargrove lansiraju "Legende jazza", prvu redovitu tjednu seriju posvećenu jazzu na američkoj javnoj televiziji nakon četiri desetljeća. Voditelj programa je veteran pijanist i skladatelj Ramsey Lewis, čije bogato iskustvo na radiju i televiziji ga čini nedvojbeno najboljom osobom za vođenje intervjua, kao i programa.

Lewis kaže, "Jazz je i dalje izvor inspiracije glazbenicima diljem svijeta i utječe na umjetnike raznih profila i izražaja." On se nada da će serija približiti publiku ovom američkom glazbenom izražajnom stilu kroz razgovore, izvedbe glazbenika, uvid u povijest jazza, kao i prezentaciju različitih podstilova, poput bluesa, latino jazza i vokalnih improvizacija.

Druga epizoda dovodi nam "The Jazz Singers". Malo je jazz pjevača koji su ostvarili ogroman uspjeh kod ljubitelja različitih glazbenih žanrova. Jedan od njih je Al Jarreau. On je jedini pjevač u povijesti dodjela nagrada Grammy koji ih je osvojio u tri različite kategorije - jazzu, popu i rhytm'n'bluesu. Uz njega, u drugoj epizodi se pojavljuje i hvaljeni vokalist skata Kurt Elling.

Ukupno će u seriji "Legende jazza" biti prikazano 13 epizoda, u kojima će se pojaviti živuće legende gitare, klavira, alt i tenor saksofona, pa čak i orgulja Hammond B3. Ljubiteljima zlatnih standarda vjerojatno će se posebno dopasti osma epizoda, u kojoj će vokalisti Jane Monhiet i John Pizzarelli na jazz način izvoditi neke od najpopularnijih pop napjeva svih vremena.

XS
SM
MD
LG