Linkovi

Patti Smith u newyorškom Cooper Unionu predstavila zbirku poezije


Patti Smith je slavna u svijetu rock glazbe po svojoj oštrini koju je donijela newyorškoj glazbenoj sceni sredinom sedamdesetih. Kao pionir američke punk glazbe, ona je u svojim nastupima unosila i elemente umjetničkog performansa, poezije čak i slikarstva. Smith je nedavno nastupila na promociji njene novoobjavljene zbirke pjesama. Osvrt na njen životni put i umjetničku karijeru pripremio je Adam Philips.

Dok se priprema za čitanje iz njene nove zbirke pjesama nazvane "Proricanje nevinosti" u povijesnom Cooper Union auditorijumu, pedesetsedmogodišnja umjetnica kaže da je za nju rock and roll uvijek bio puno više od same glazbe: "Imala sam jako, jako idealističko poimanje mogućnosti rocka. Zaista sam osjećala da je to naš vlastiti originalni kulturni izražaj te da, s obzirom na svoje široke korijene koji su se proširili i na umjetnost, politiku i poeziju s njime možemo postići promjenu. Taj je rock and roll bio 'narodna umjetnost'".

Poklonici Patti Smith spadaju među najodanije u glazbenom svijetu, bez obzira na to što se ona često bavi temama koje se smatraju demodiranim, kao što su poezija i Bog. Unatoč njenom nesrazmjerno velikom utjecaju na rock glazbu, Patti Smith je imala samo jedan veliki hit, 'Because of Night', koju je napisala s rock Bruce Springsteenom.

Patti Smith se prije više od dvadeset godina vjenčala s glazbenikom Fredom Sonic Smithom, članom legendarnog proto-punk sastava MC5. Preselila se u predgrađe Detroita u državi Michigan. Postavši majka i domaćica, bila je prisiljena unijeti više discipline u svoj rad zahvaljujući čemu je postala produktivnija unatoč rastućih obiteljskih obaveza, kaže Smith.

Od samog početka, u njenom su stvaralaštvu teme gubitka i uspomena zauzimale istaknuto mjesto. U njenoj najnovijoj zbirci poezije više je pjesama posvećeno njenom suprugu koji je preminuo 1994 godine.

Pjesnikinja, rock glazbenica, majka, čak i ljubiteljica američke povijesti , Patti Smith je oduvijek izmicala kategorizaciji ili definiciji. No kako je i sama rekla u najavi 'Ode o Abrahamu Lincolnu' pred kraj svog nastupa u Cooper Unionu, citirajući pjesnika Walta Whitmana: "Mi smo uistinu mnogostrani te je stoga nužno sagledati sve aspekte ljudskog bića."

XS
SM
MD
LG