Linkovi

Nova nacionalna strategija SAD: Iran najveći pojedinačni izazov


U novoj verziji strategije nacionalne sigurnosti Bushove administracije – prve u više od tri godine – ponavlja se stav iz 2002. godine: da SAD treba napasti neprijatelje prije nego oni udare na Sjednjene Države. Pored toga, kako piše New York Times, Iran se identificira kao zemlja koja će najvjerojatnije predstavljati najveći pojedinačni izazov Sjedinjenim Državama u budućnosti.

U dokumentu na 49 stranica stoji da diplomatski napori oko iranskog nuklearnog programa moraju biti uspješni ukoliko se želi izbjeći sukobljavanje. Međutim, kako primjećuje New York Times, ne navodi se koje bi to korake Sjedinjene Države mogle poduzeti ukoliko diplomacija ne uspije. Isto tako strategija nacionalne sigurnosti ne sadrži takvu prijetnju izravnog sukobljavanja sa Sjevernom Korejom koja je već razvila nuklearno oružje.

U odnosu na verziju iz 2002. godine ima nekoliko novosti. Tako se Kinu upozorava protiv «starih načina razmišljanja i djelovanja» u svojem nadmetanju za izvore energije. Kineski čelnici, navodi se dalje, proširuju trgovinu, ali djeluju kao da su na neki način «zaključali» opskrbu energentima diljem svijeta ili, pak, pokušavaju upravljati tržištima umjesto da ih otvore, kao da slijede neku vrstu merkanzilizma posuđenu iz nekih diskreditiranih vremena. U dokumentu se nalazi i novo poglavlje o ojačavanju saveza s naglaskom na podršku NATO savezu i provođenje reformi u Ujedinjenim narodima.

Washington Post, pak, izvještava kako su vladine agencije uključene u borbu protiv terorizma dobile loše ocjene za sigurnost njihovih kompjutorskih sustava. U izvješću jednog kongresnog odbora Ministarstvo domovinske sigurnosti dobilo je najlošiju ocjenu po pitanju sigurnosti kompjutora i to treću godinu zaredom. Među drugim ministarstvima koja su dobila neprolazne ocjene kao i 2004. godine jesu Pentagon, ministarstvo poljoprivrede, energije, vanjskih poslova, zdravstva i socijalne skrbi, prometa i vojnih veterana. Sigurnost kompjutorskih sustava u nekoliko ministarstava značajno se pogoršala kao u slučaju ministarstva pravosuđa. Iz Kongresa poručuju da se radi o neprihvatljivo lošim ocjenama, izvještava Washington Post.

XS
SM
MD
LG