Linkovi

Rezolucija Senata SAD o ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini


U američkom Senatu je usvojena rezolucija o ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini uz objašnjenje da je potpuna integracija te zemlje u euroatlantsku zajednicu nacionalni interes Sjedinjenih Država kao i da su politički čelnici Bosne i Hercegovine 22. studenog 2005. godine u Washingtonu potpisali Izjavu kojom su izrazili odlučnost da provedu ustavne reforme.

U rezoluciji je navedeno da je vrijeme da Bosna i Hercegovina počne raditi na stvaranju države s funkcionalnijim i samoodrživim institucijama te da svaki dogovor o ustavnim reformama u BiH treba ići u prilog demokracije i tolerancije.

Senatskom se rezolucijom poziva da ustavne reforme u Bosni i Hercegovini trebaju biti u skladu s nastojanjima za ulazak u Europsku uniju, kao i da Sjedinjene Države podržavaju razvoj BiH kao jedinstvene, potpuno demokratske i stabilne države na putu ka euroatlanskim integracijama.

Američki Senat, takodjer, poziva sve strane koje sudjeluju u pregovorima o reformi ustava Bosne i Hercegovine, da suradjuju i tragaju za kompromisnim rješenjima kako bi prvi paket amandmana na Ustav stupio na snagu prije općih izbora u listopadu ove godine.

U rezoluciji je navedeno da svi koji su odgovorni za nasilje i okrutne zločine u BiH moraju prihvatiti odgovornost za ono što su počinili, čime će promovirati pomirenje medju narodima u Bosni i Hercegovini.

Na kraju ovog dokumenta navodi se da sve razine vlasti u BiH moraju poštovati zahtjeve haaškog Tribunala, uhititi optužene za ratne zločine i predati bjegunce kako bi im se moglo suditi.

XS
SM
MD
LG