Linkovi

NYT: Povećava se broj američkih vojnika u Iraku?


Prvo New York Times koji s jučerašnje tiskovne konferencije ministra obrane Donalda Rumsfelda uočava sugestiju da bi se broj američkih vojnika u Iraku mogao povećati u nadolazećima danima. Vjerojatno neznatno i privremeno povećanje poklopit će se s dolaskom hodočasnika u muslimanska svetišta. Tijekom 2004. i 2005. godine nasilje je bilo usmjereno na šiitske vjernike tijekom njihovih blagdana. U Pentagonu se predlaže povećanje broja snaga za 800 vojnika. Dodatne postrojbe, kako se navodi, mogle bi doći od jedne oklopne postrojbe koja broji tri i pol do četiri tisuće vojnika, a trenutno se nalazi u Kuvajtu. Ti su vojnici pričuva u slučaju da dođe do pogoršanja sigurnosnih prilika. Ako bude naređeno njihovo razmještanje to će biti prvi put da je pričuvna brigada angažirana u Iraku, navodi New York Times.

Washington Post, pak, izvještava da je jedan agent Saveznog istražnog ureda, FBI-a, fotografirao članove jedne anti-ratne aktivističke skupine 2002. godine dok su oni dijelili anti-ratne letke u kojima se izražavalo protivljenje ratu u Iraku. U izvješću FBI-a Centar Thomas Merton opisuje se kao ljevičarska organizacija koja se, između ostaloga, zalaže za pacifizam. U navedenoj organizaciji se pitaju smatra li se dijeljenje letaka terorističkom aktivnošću.

I na kraju ovog kratkog pregleda američkog tiska ponovno New York Times koji izvještava o restrikcijama u programu podjele bonova savezne vlade za hranu. Međutim, mali broj građana New Yorka prijavio za program podjele vladinih bonova za hranu premda je njih 700 tisuća kvalificirano za takav program. New York je, podsjeća Times, grad ekstrema. S jedne strane, radi se o gradu s najvećom koncetracijom milijunaša u Sjedinjenim Državama, a s druge strane, 21 posto građana živi ispod granice siromaštva. Prema jednom istraživanju kad bi se još pola milijuna građana prijavilo za bonove za hranu to bi trgovinama u New Yorku donijelo čitavo malo bogatstvo – 650 milijuna dolara savzne vlade, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG