Linkovi

Bush: Teroristi nas neće prisiliti na povlačenje


Predsjednik Bush jučer je započeo novu kampanju za pojačavanje podrške američke javnosti ratu u Iraku. Do toga dolazi u trenucima kad brojne ankete ukazuju na sve veću zabrinutost američke javnosti po pitanju američkih žrtava i izgleda za uspjeh rata u Iraku.

U govoru što ga je održao u Washingtonu predsjednik Bush je rekao da iračke snage sigurnosti nastavljaju ostvarivati napredak u nošenju s teroristima i pobunjenicima te da Sjedinjene Države i dalje ostaju predane stabiliziranju i izgradnji demokracije u Iraku.

"Teroristi gube na bojnom polju te stoga vode rat putem prizora koje svaki dan viđamo na televiziji i u novinama. Oni se nadaju da će potkopati našu odlučnost i prisiliti nas na povlačenje. Oni u tome neće uspjeti."

Jučerašnji govor bio je prvi u nizu javnih istupa kojima se želi ojačati podrška domaće javnosti za rat u Iraku. Predsjednik Bush je sličan niz govora održao krajem prošle godine, ali istraživanja javnosti pokazuju da od tada nije došlo do značajnije promjene. Većina Amerikanaca i dalje vjeruje da je rat bio pogreška te da nije vrijedan cijene koja se polaže. Čak i oni demokrati koji su ranije podržali američku nazočnost u Iraku sada dvoje da će još jedan krug govora o Iraku pridonijeti promjeni raspoloženja Amerikanaca. Evo što je rekao demokratski senator iz Delawarea, Joseph Biden.

"Umjesto što će držati govore ovdje kod kuće predsjednik bi trebao biti u zrakoplovu. On bi trebao razgovarati sa svjetskim čelnicima pokušavajući izgraditi međunarodni konsenzus i pritisak na strane u Iraku kako bi učinile potrebne ustupke."

Većina republikanaca u Kongresu podržava predsjednika po pitanju Iraka. No ima i dosta onih koji su svjesni nelagode javnosti glede Iraka dok vode kampanje za kongresne izbore u studenome. Republikanskog senatora Georgea Allena iz Virgnije očekuju izbori sljedeće godine, a on razmatra i mogućnost kandidiranja za predsjednika 2008.

"Istina, ovo su teška vremena u Iraku. Ne smijemo biti depresivni i demoralizirani."

Thomas Mann je politički analitičar u zakladi Brookings u Washingtonu. On kaže da republikanci imaju razloga za bojazan.

"Ukoliko se situacija dramatično ne promjeni, ukoliko ne dođe do istinskog političkog sporazuma koji bi doveo do smanjenja razine nasilja u Iraku i omogućio povratak američkih vojnika, predsjednikova će popularnost i dalje biti oko 40 posto ili niže, a to predstavlja veliki, veliki problem za republikance na izborima."

Oporbeni demokrati vjeruju da bi im nezadovoljstvo javnosti predsjednikovom politikom u Iraku moglo pomoći da osvoje dodatni broj zastupničkih mjesta, a možda i kontrolu u Kongresu. Demokrati su izgubili kontrolu u oba doma Kongresa na izborima 1994. godine. Međutim, i sami članovi demokratske stranke podijeljeni su oko Iraka. Jedna frakcija podržava postupno povlačenje američkih snaga u roku od nekoliko mjeseci dok druga frakcija podržava misiju u Iraku, ali se ne slaže s predsjednikovom strategijom i taktikom. Stuart Rothenberg je politički analitičar iz Washingtona.

"Demokrati ne moraju nuditi nikave alternative predsjednikovoj politici, barem ne za sada, odnosno dok se ne približi vrijeme održavanja izbora. U ovom trenutku oni su alternativa jer nisu u predsjednikovom taboru i to je dobro za njih."

Većina analitičara ocjenjuje da će Irak biti glavno pitanje na izborima u studenome na kojima će se odlučivati o svih 435 mjesta u Zastupničkom domu i 33 od stotinu senatskih mjesta. (GK)

XS
SM
MD
LG