Linkovi

Rumsfeld: Irak se ne kreće ka građanskom ratu


Američki general koji zapovjeda svim američkim vojnim aktivnostima na Srednjem istoku kaže da se situacija u Iraku mijenja s pobune prema sektaškom nasilju, ali on ne vjeruje da se nasilje kreće ka građanskom ratu. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld, izjavio je, pak, da irački čelnici trebaju uskoro formirati novu vladu, koja će uključiti sve glavne skupine, kako bi se nosila s prilikama na terenu.

Tijekom svjedočenja u američkom Senatu general John Abizaid je rekao da se napetosti u Iraku povećavaju, ali i da se vrsta nasilja mijenja. "

Nema sumnje da su sektaške napetosti veće nego prije. To nam predstavlja veliku brigu. Vjerujem da sigurnosne prilike, koje se mijenjaju od pobune u sektaško nasilje, mogu kontrolirati iračke snage sigurnosti i multi-nacionalne snage."

Nešto kasnije u obraćanju novinarima general Abizaid je rekao kako ne misli da se Irak kreće ka građanskom ratu. No na svjedočenju u Senatu ministar obrane Donald Rumsfeld je izrazio vjerovanje da pobunjenici pokušavaju izazvati građanski rat.

"Očito je da pobunjenici i teroristi pokušavaju uzrokovati građanski rat. Oni su napali šijitsko svetište i pokušavaju izazvati sektaški sukob. No ne vjerujem da će biti uspješni. Nitko ne zna što će se dogoditi. Naš je plan da spriječimo građanski rat, a ako bi do toga i došlo mislim da bi iračke snage bile u mogućnosti nositi se s tim."

Ministar Rumsfeld nije htio reći kakvu bi ulogu imali američki vojnici u tom slučaju. Umjesto toga, kazao je da je izbjegavanje građanskog rata u podjednakoj mjeri političko kao i vojno pitanje.

"Situacija koja je osjetljiva i napeta važno je s političkog aspekta isto koliko i sa sigurnosnog. Potrebno je da ključni ljudi u zemlji prepoznaju ozbiljnost situacije te da se ujedine oko formiranja vlade nacionalnog jedinstva koja će vladati iz političkog centra. Mislim da bi to prodonijelo daljnjem smirivanju situacije".

Irački čelnici pregovaraju već nekoliko tjedana oko formiranja nove vlade, a američki dužnosnici kažu da skoro dovršavanje tog procesa postaje sve važnije. Ministar Rumsfeld kaže da vlada mora imati povjerenje u snage sigurnosti koje sve Iračani moraju vidjeti pravičnima. On je dodao da vlada mora imenovati ministre koji će se usmjeriti na obavljanje svog posla više nego prikupljanje političkih bodova.

Ministar Rumsfeld je, međutim, odbacio sugestije senatora da se iračkim čelnicima da ultimatum ili postavi rok za američko povlačenje. On vjeruje da bi takvi potezi bili kontraproduktivni, ali smatra i da irački čelnici znaju kako moraju preuzeti kontrolu nad svojom zemljom.

XS
SM
MD
LG