Linkovi

NYT: SAD sve manje otvoren za strane investicije?


New York Times analizira odluku kompanije Dubai Ports World da će operacije vođenja lučkih poslova prebaciti u nadležnost jednog američkog entiteta. Tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata imala je nakanu voditi operacije u šest velikih američkih luka, ali je objavljivanje takvog poslovnog sporazuma dovelo do političke kontroverze. Stručnjaci sada upozoravaju na moguće negativne posljedice ovakvog razvoja događaja.

Prije svega, postoji bojazan da Sjedinjene Države postaju sve manje otvorene za strane investicije. Clyde Prestowitz, bivši trgovinski dužnosnik u administraciji predsjednika Reagana navodi da Sjedinjene Države trebaju čisti priljev od tri milijarde dolara kapitala dnevno kako bi se američka ekonomija pozitivno razvijala. Na ovaj način, kaže Prestowitz, mi poručujemo stranom kapitalu da ga ne trebamo.

New York Times navodi da su u trećem tromjesječju prošle godine strane kompanije izravno investirale 38 milijardi i 800 milijuna dolara. To je dva i pol puta više nego u drugom kvartalu i gotovo devet posto više nego u istom razdoblju 2004. godine. Ukupne strane investicije u američke kompanije, dionice, obveznice i slično iznosile su prešle su jedan bilijun dolara prošle godine, a većina tog novca došla je iz Kine i sa Srednjeg istoka. Neki promatrači primjećuju da su nacionalni osjećaji sve izraženiji i u drugim zemljama. Na primjer, kad je europska kompanija koju vodi jedan Indijac htjela kupiti luksemburšku čeličanu u kojoj rade Francuzi došlo je do prijepora. U Britaniji, pak, dužnosnici su izrazili bojazan zbog interesa ruske državne kompanije Gazprom da kupi britansku tvrtku za eksploataciju nafte Centrica.

Christian Science Monitor piše pak da nema kraja divovskom američkom trgovinskom deficitu. U siječnju se trgovinski deficit povećao za dodatnih 68 i pol milijardi. Stručnjaci upozoravaju da se američki trgovinski deficit ne može unedogled povećavati po stopi od stotinu milijardi dolara godišnje. Najveći dio tog deficita, 201 milijarda dolara, otpada na Kinu, ali se on povećava s gotovo svim zemljama, od Europe do Latinske Amerike i Afrike. Teško je pronaći zemlje koje više kupuju od Sjedinjenih Država nego što im prodaju. Dvije takve zemlje – ističe Christian Science Monitor – su Australija i Belgija.

XS
SM
MD
LG