Linkovi

U Bijeloj kući prijem povodom Međunarodnog dana žena


Predsjednik Bush je povodom Međunarodnog dana žena organizirao prijem u Bijeloj kući na kojem je obećao da će nastaviti borbu za prava žena i demokraciju u zemljama kao što su Sjeverna Koreja, Iran i Burma.

Prva američka dama, Laura Bush, otvorila je prijem, napominjući kako postoje ohrabrujući znakovi napretka glede prava žena diljem svijeta te da administracija na čijem je čelu njen suprug, predsjednik George Bush, pružanjem svoje pomoći nastoji biti na čelu tog napretka.

"Velika mi je privilegija što imam priliku upoznati na tisuće žena iz raznih dijelova svijeta koje imaju i dijele iste snove: biti obrazovana, živjeti u miru, biti dobrog zdravlja, biti uspješna i imati pravo glasa."

U Sjedinjenim Državama, kaže predsjednik Bush, žene koje su bile voljne preuzeti vodstvo naveliko su utjecale na promjenu američke povijesti vođenjem kampanja za pravo glasovanja te za građanska prava.

"Naša se povijest izmjenila zbog žena koje su bile jake i koje su se podigle i vodile. Te su žene razbile sve poglede na neravnopravnost, koju smo i mi, kad pogledate unazad, imali. U Americi nije oduvijek vladala ravnopravnost kad su u pitanju žene i muškarci. Sve je to zahtjevalo snažnu volju i čvrsto liderstvo kako bi Amerika postala zemlja ravnopravnosti."

Predsjednik Bush također dodaje kako ojačavanje položaja žena u novim demokracijama predstavlja temelj za razvoj demokracije generacijama koje dolaze. Među prisutnim gostima na prijemu u Bijeloj kući bile su i čelne žene Afganistana i Iraka, gdje je, napominje predsjednik Bush, postignut veliki pomak glede prava žena otkako su Sjedinjene Država zbacile s vlasti tamošnje režime. On je također dodao kako će Amerika nastaviti s financiranjem raznih programa koji će se baviti pravima žena te istovremeno nastaviti s vršenjem pritiska na društva u kojima žene još uvijek nemaju nikakvih prava.

"Dok mi radimo na uspostavljanju jednakosti i prava žena u novonastalim demokratskim društvima, ne smijemo zaboraviti da se istovremeno širom svijeta još uvijek nalaze društva kao što su Iran, Sjeverna Koreja ili Burma, u kojima se žene bore za svoja prava. Amerika će pomoći ženama u borbi za svoja prava bez obzira u kojem se kraju svijeta one nalaze."

Predsjednik George Bush je dodao kako njegova administracija surađuje s mnogim vladama u svijetu kako bi se stalo na kraj seksualnom iskorištavanju i trgovini žena i mladih djevojaka koje, pokazalo se mnogo puta, završe kao seksualno roblje. Uz to, kazao je pri kraju predsjednik Bush Washington se uveliko bori na spriječavanju prenošenja virusa AIDS-a koji nerazmjerno pogađa žene i djecu.

XS
SM
MD
LG