Linkovi

Cheney: Nećemo dopustiti Iranu da se domogne nuklearnog oružja


Dopredsjednik Cheney je izjavio da Iranu neće biti dopušteno da se domogne nuklearnog oružja te je upozorio da Sjedinjene Države imaju na raspolaganju sve opcije kako bi se nosile s onim što je nazvao neodgovornim ponašanjem iranskog režima.

Dopredsjednik Cheney je izjavio da sa svojim nuklearnim ambicijama iranska vlada nastavlja prkositi svijetu. Prema njegovim riječima, Iranu neće biti dopušteno da proizvede nuklearnu bombu.

"Ovo pitanje bi uskoro moglo doći pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Iranski režim treba znati da ako nastavi ovim smjerom onda je međunarodna zajednica spremna nametnuti značajne posljedice. S naše strane, Sjedinjene Države zadržavaju sve opcije na stolu kako bi odgovorile na neodgovorno ponašanje iranskog režima. Priključujemo se drugim zemaljama u upućivanju jasne poruke tom režimu: Nećemo dopustiti Iranu da se domogne nuklearnog oružja."

Dopredsjednik Cheney rekao je to u govoru članovima AIPAC-a ugledne proizraelske lobističke organizacije u Washingtonu. Istodobno, Odbor guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju sastao se u Beču na raspravi posvećenoj iranskom nuklearnom programu te o tome hoće li se tražiti uvođenje sankcije Vijeća sigurnosti protiv Teherana. Sjedinjene Države i druge zemlje navode da Iran pokušava proizvesti nuklearnu bombu dok Iran ustraje u stavu da ima pravo na posjedovanje nuklearne tehnologije te tvrdi da je njegov program ima mirnodopsku svrhu. Dopredsjednik Cheney kaže da Sjedinjene Države podržavaju demokratske aspiracije iranskog naroda, ali je osudio trenutnu vladu u Teheranu.

"Iranci su izdržali generacije represije od ruku fanatičnog režima. Taj je režim jedan od glavnih sponzora terorizma na svijetu. Aktualni iranski predsjednik otvoreno je govorio o brisanju Izraela sa zemljovida i svijeta bez Amerike. On je dao izjave koje su za svaku osudu, izjave u kojima izražava dvojbu da su nacisti počinili holokaust nad Židovima te se svrstao u skupinu drugih fanatičnih negatora holokausta na svijetu".

Dopredsjednik Cheney se, također, osvrnuo na nedavnu pobjedu Hamasa na palestinskim parlamentarnim izborima. Cheney je rekao da – ako Hamas želi dobiti podršku međunarodne zajednice – onda palestinska vlada mora priznati pravo Izraela na postojanje.

"Jedna stvar je sigurna. Sjedinjene Države neće sudjelovati u uspostavljanju palestinske države koja će podržavati teror i nasilje."

Cheney je rekao da Hamas mora osuditi teror i demontirati ono što je nazvao terorističkom infrastrukturom na palestinskim teritorijima.

XS
SM
MD
LG