Linkovi

Washington i Moskva jedinstveni glede nuklearnog spora s Iranom


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američka državna tajnica Condoleezza Rice izrazili su jedinstvo glede nuklearnog spora s Iranom, rekavši da i Moskva i Washington i dalje insistiraju na obustavi obogaćivanja urana na iranskom teritoriju. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji gospođa Rice i ruski ministar podržali su ruski kompromisni prijedlog kojim bi se izgradilo nuklearno postrojenje za iranske reaktore na ruskom teritoriju. Međutim ruski razgovori s Iranom po tom pitanju učinili su zasad vrlo mali napredak.

Ruski ministar vanjskih poslova izjavio je da njegova zemlja još nije iznijela nijedan prijedlog po kojem bi se Iranu omogućilo da obogaćuje uran kod kuće. Nakon razgovora s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, ruski je ministar izjavio da su razgovori Moskve s Iranom usredotočeni na uvjeravanje Irana da prihvatio prijedlog da se uran obogaćuje na ruskom teritoriju. Sa svoje strane državna tajnica Rice je ponovila američko stajalište da je neprihvatljivo bilo kakvo obogaćivanje urana u Iranu.

Američki dopredsjednik Dick Cheney izjavio je danas da iranska vlada i dalje prkosi svijetu svojim nuklearnim programom, te da joj neće biti dopušteno da konstruira nuklearno oružje. Govoreći na skupu jedne američke proizraelske lobističke organizacije dopredsjednik je rekao da je međunarodna zajednica spremna primorati Iran da snosi posljedice takvog ponašanja, te da Sjedinjene Države imaju sve opcije na stolu da se pozabave s neodgovornim ponašanjem iranskog režima.

Ministar Lavrov također se danas susreo s predsjednikom Bushom. Poslije razgovora izjavio je novinarima da je s američkim predsjednikom razgovarao o tome kako da se zaštite zalihe nuklearnih materijala i o borbi protiv terorizma. Gospodin Lavrov je također rekao da predsjednik Bush podržava rsuka nastojanja da se pridruži svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Do ovih aktivnosti nakon izvješća da je Rusija predložila kompromis prema kojem bi Iran obustavio aktivnosti na obogaćivanju urana, a dopustilo bi mu se da nastavi s ograničenim istraživanjima. Inače, Vijeće Agencije za atomsku energiju danas ponovno održava sastanak u Beču na kojem se raspravlja o iranskom nuklearnom programu i tome treba li Teheran prijaviti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za uvođenje eventualnih sankcija. Iran kaže da namjerava nastaviti s istraživanjem na polju nuklearne energije i obogaćivanju urana za civilne svrhe. Čelnik Agencije za atomsku energiju Mohamed elBaradei izrazio je optimizam da bi se ovaj spor mogao uskoro riješiti.

XS
SM
MD
LG