Linkovi

Republikanci predlažu promjene u postupku odobravanja stranih investicija u sektoru nacionalne sigurnosti


U Kongresu Sjedinjenih Država, dva utjecajna republikanska zakonodavca zatražili su da vlada promijeni postupak odobravanja stranih investicija u domaće projekte koji se smatraju osjetljivima kad je u pitanju nacionalna sigurnost.

Ovo predstavlja kritiku administracije predsjednika Busha u vezi odobrenja da upravu nad šest velikih luka na Istočnoj obali preuzme jedna tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Senatorica Susan Collins, koja predsjedava Odborom za domovinsku sigurnost, izjavila je da bi postupak odobravanja tih investicija trebao biti u domeni Ministarstva domovinske sigurnosti. Sada ovaj postupak vodi Ministarstvo financija, odnosno jedno njegovo tijelo o čijem se funkcioniranju u javnosti razmjerno malo zna.

Kongresmen Duncan Hunter izjavio je da bi vlada mogla promijeniti svoju odluku o tvrtci iz Emirata, nakon što dobije dodatne informacije iz ponovljenog podrobnijeg sigurnosnog testiranja ove tvrtke.

Susan Collins i Duncan Hunter podnijeli su zakonodavni prijedlog koji bi pooštri provjere stranih tvrtki koje žele poslovati s američkim vojnim i sigurnosnim sektorom.

XS
SM
MD
LG