Linkovi

Iznenađenje na dodjeli Oskara: najbolji film 2005. - 'Crash'


Godina 2005. bila je za Oskare godina svježih lica i filmova skromnijih budžeta: "Planina Brokeback", "Capote", "Good Night and Good Luck" neki su od filmova koji su s manjim utroškom novca ostvarili ogroman učinak i kod kritičara i kod publike. No, tko je odšetao sa zlatnim kipićem u ruci?

Prvi od većih dobitnika proglašen je već na početku svečanosti: u konkurenciji s Jakeom Gyllenhallom, Paulom Giamattijem, Mattom Dillonom i Williamom Hurtom, George Clooney je nagrađen za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu "Sirijana". Nominiran je u još dvije kategorije: za najbolju režiju i za najbolji originalni scenarij za film "Good Night and Good Luck", ali, kako se pokazalo, ti su Oskari otišli drugim slavodobitnicima.

Nastavimo dalje kronološkim redom: Oskar za vizuelne efekte otišao je "King Kongu"; najbolji animirani film prošle godine bio je "Wallace i Gromit u Prokletstvu vuko-zeca"; najbolji dokumentarni film – favorit "Marš pingvina". Najljepši kostimi bili su u filmu "Memoari jedne gejše", a najbolji make-up u "Kronikama Narnije: Lav, Vještica i Ormar".

Iza njih: najbolja interpretacija ženske sporedne uloge. U konkurenciji s Michelle Williams, Frances Mc Dormand, Amy Adams i Catherine Keener, oskara je odnijela britanska glumica Rachel Weisz, za film "Brižni vrtlar".

U kategoriji najbolje filmske glazbe, nominirani su bili "Planina Brokeback", "Brižni vrtlar", "Memoari jedne gejše", "Minhen" i "Ponos i predrasude". Uglavnom, John Williams se našao nominiran za dva ostvarenja, ali je pozlaćeni kipić otišao u ruke Argentinca Gustava Santaolalle, čiju glazbenu pozadinu za film "Planina Brokeback" smo upravo slušali.

Najboljim stranim filmom proglašen je južnoafrički "Tsotsi". U dvije godine, Južna Afrika je imala dva kandidata za oskara i, evo, jednog i osvojila ovom pričom o tinejđeru huliganu iz crnačkog ghetta, koji je našao put svog iskupljenja kroz slučajno otetu bebu.

Oskarom za životno djelo nagrađen je redatelj Robert Altmann. A, najbolju glavnu mušku ulogu ostvario je Philip Seymour Hoffman kao Truman Capote, u filmu "Capote", ekranizaciji romana "In Cold Blood" ovog američkog pisca. Njegovi su konkurenti bili, prisjetimo se, Heath Ledger, David Strathairn, Joaquin Phoenix i Terence Howard.

Oskar za najbolju žensku glavnu ulogu otišao je u ruke Reese Witherspoon, koja je interpretirala June Carter Cash u biografskom filmu "Walk the Line". Njena je konkurencija bila, isto tako, vrlo teška: Dame Judi Dench, Felicity Huffman, Charlize Theron i Keira Knightley.

Nagrade za najbolje scenarije otišle su filmu "Planina Brokeback" – za najbolju adaptaciju književnog predloška -, te filmu "Crash, za najbolji originalni scenarij. Najboljim redateljem proglašen je Ang Lee, za "Planinu Brokeback". Njemu je to već drugi oskar – sjetimo se "Vrebajućeg tigra, skrivenog zmaja", prije nekoliko godina, ali u konkurenciji stranih filmova.

I, konačno, najbolji film 2005. godine: drama o rasnim i etničkim problemima u Los Angelesu, "Crash", koja je odnijela oskara ispred favoriziranih "Planine Brokeback" i "Good Night and Good Luck", te "Capote" i "Minhen".

XS
SM
MD
LG