Linkovi

CSM: Srbija odgovorna za milijarde dolara u reparacijama?


Pod naslovom «Zemlja na suđenju zbog svoje prošlosti» Christian Science Monitor piše da bi Srbija i Crna Gora mogla postati prva zemlja kriva za genocid. Ovaj slučaj mogao bi dovesti do toga da Srbija, kao nasljednik Jugoslavije, bude odgovorna za milijarde dolara u reparacijama, navodi dnevnik iz Bostona.

Bosna i Hercegovina mora dokazati u sudu u Haagu ne samo da je došlo do genocida putem politike etničkog čišćenja već da su snage bosanskih Srba to učinile na naređenje jugoslavenskih dužnosnika i uz njihovu podršku. Očekuje se da će srbijanski odvjetnici tvrditi da Međunarodni sud pravde nema ingerencije u ovom slučaju jer kad je tužba zaprimljena, 1993. godine, Jugoslavija nije bila priznata kao članica Ujedinjenih naroda pa tako i Međunarodnog suda pravde.

Na temelju takvog objašnjenja sud je 2004. godine odbacio tužbu koju je Srbija i Crna Gora podnijela protiv NATO-ove kampanje bombardiranja Srbije 1999. godine tijekom rata na Kosovu. Christian Science Monitor piše da je ovaj slučaj izazov za Međunarodni sud pravde koji je navikao na procese koji se tiču graničnih prijepora između zemalja.

«Ovo je jako izraženo političko pitanje i odluka bi mogla imati teške posljedice», kaže stručnjak za međunarodno pravo Emmanuel Decaux. S druge strane, Nicholas Howen, čelnik Međunarodne komisije jurista kaže da je međunarodna zajednica u procesu stvaranja odgovornosti za kršenja ljudska prava. «Pojedince treba držati odgovornima, ali postoji veliki prazni prostor ukoliko se neki državni aparat ne može također držati odgovornim», kaže Nicholas Howen za Christian Science Monitor.

New York Times, pak, izvještava o demokratskim kandidatima diljem Sjedinjenih Država koji u svojim kampanjama za Kongres imaju dosta materijala protiv republikanaca, ali ne i jedinstvenu političku platformu. Demokrati, navodi njujorški dnevnik, pokušavaju pretvoriti izbore u studenome u nacionalni referendum o stranci koja je na vlasti, isto što su učinili republikanci protiv demokrata na kongresnim izborima 1994. godine. Međutim, za razliku od republikanaca koji su imali konkretnu platformu demokrati još nemaju razrađenu političku poruku na nacionalnoj razini. (aw)

XS
SM
MD
LG