Linkovi

90 posto opijuma na svijetu dolazi iz Afganistana


Sjedinjene Države su objavile da je prodaja opijuma u Afganistanu pala za deset posto prošle godine no naglašeno je da na tu zemlju još uvijek otpada 90 posto svjetske proizvodnje. U godišnjem izvješću o krijumčarenju droga u svijetu, State Department tvrdi da prodaja opijuma čini jednu trećinu afganistanske ekonomije.

i dalje nastavlja dobru suradnju sa susjednim i drugim europskim zemljama na poboljšavanju kontrole granica. «Suradnja na suzbijanju narkotika sa susjednim zemljama općenito se opisuje izvanrednom», stoji u izvješću te dodaje kako su hrvatski pravosudni organi aktivni surađivali s američkim kolegama.

Premda se navodi da Hrvatska nije proizvođač narkotika, krijumčarenje takozvanom balkanskom rutom iz Azije prema Zapadnoj Europi i dalje izaziva ozbiljnu zabrinutost, naglašava State Department. Tijekom ove godine američke ekipe pomoći će u daljnjem uvježbavanju hrvatske policije te pomaganju sudskim organima u procesuiranju složenih slučajeva koji uključuju organizirani kriminal.

XS
SM
MD
LG