Linkovi

Elektronički otpad prijeti Zemlji


Stalne inovacije i nova tehnološka dostignuća pomažu svijetu. No postoji i jedna loša strana: količina elektroničkog otpada ili proizvoda koji su nadživjeli svoju uporabnu funkciju raste tako brzo da aktivisti za zaštitu okoliša tvrde da vlade diljem svijeta moraju poduzeti mjere kako bi se situacija stavila pod kontrolu.

Pod elektroničkim otpadom podrazumijevaju se elektronski proizvodi koji više nisu uporabljivi. To uključuje televizore, mobitele i kompjutore. Danas se u Sjedinjenim Državama kompjutori mijenjaju svake dvije godine, tvrdi organizacija za zaštitu okoliša, Greenpeace. Dai Yun iz Greenpeacea kaže da se radi o globalnom problemu.

"Elektronska industrija jedna je od najbrže razvijajućih na svijetu. Njena visoka brzina razvitka znači da se sve više i više elektronskih proizvoda iskoristi i odbaci. Ako nitko ne preuzme odgovornost i potrudi se da ih odgovarajuće procesira elektronički otpad će preplaviti Zemlju kao ogromni val i jako je zagaditi."

Greenpeace procjenjuje da se u svijetu godišnje stvori oko 20 do 50 milijuna tona elektroničkog otpada. Komponente koje se nalaze u mnogim elektronskim proizvodima sadrže štetne kemikalije koje se mogu probiti u Zemlju i onečistiti podvodne vode i zagaditi okoliš.

U Sjedinjenim Državama trenutno ne postoji savezni zakon koji bi regulirao navedeni problem. Nekoliko saveznih država ima programe recikliranja elektroničkog otpada, ali ne postoji uniformirani zakon kao u Japanu u kojem se od trgovaca traži da prikupe uporabljene elektroničke proizvode. Europska Unija također ima sveobuhvatni program koji uključuje trgove, proizvođače i uvoznike.

Alex Fidis, iz nevladine organizacije Skupina za američki javni interes, kaže da se europski zakoni mogu odraziti na američku politiku po pitanju elektroničkog otpada. "Bit će zanimljivo vidjeti kako će se to odraziti na američkom tržištu zato što američki proizvođači kompjutora i druge slične kompanije trebaju ispuniti europske standarde ako namjeravaju prodavati na tim tržištima. Dakle, europski bi standardi mogli smanjiti količinu štetnih materijala u proizvodima koji su proizvedeni u Sjedinjenim Državama."

Trenutno, Amerika izvozi većinu svog elektroničkog otpada u zemlje trećeg svijeta poput Indije i Kine gdje radnici skinu vrijednije dijelove nadajući se da će ih prodati. No, kako kaže stručnjak za otpad, Bakul Rao, radi se o opasnoj praksi.

"Osobe koje se bave tim poslom nisu dovoljno školovane, ne znaju. One samo znaju da mogu izvući bakar ili zlato, a najlakši način za to jest da komponente umoče u kiseline ili ih izgore. Oni, dakle, nisu svjesni potencijalne opasnosti po zdravlje.

U Sjedinjenim Državama postoji svega nekoliko legitimnih centara za recikliranje elektroničkog otpada, a svega nekoliko proizvođača ima programe prikupljanja takvog otpada. No Alex Fidis kaže da potrošači mogu smanjiti količinu elektroničkog otpada sa svega nekoliko jednostavnih koraka. Jedan je da kupuju proizvode od tvrtki koje imaju programe prikupljanja zastarjelih proizvoda. Drugi je, a to naročito vrijedi za kompjutere, da ljudi kupe one proizvode koji imaju bolje sposobnosti i koji će, shodno tome, duže poslužiti svrsi.

XS
SM
MD
LG