Linkovi

NYT: Egipćaninu pritvorenom zbog sumnje na terorizam odšteta od 300 tisuća dolara


New York Times piše da je američka vlada pristala isplatiti 300 tisuća dolara u sklopu nagodbe oko tužbe jednog Egipćanina. Dotični je zajedno s više desetaka muslimana uhićen u području New Yorka nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države te je mjesecima držan u saveznom pritvoru u Brooklynu. Kasnije je, pak, protjeran iz zemlje premda je oslobođen optužbi za terorizam. Ovo je prva nagodba Bushove administracije u nizu tužbi u kojima se tvrdi da su osobe koje nisu američki državljani bili zlostavljani te da su prekršena njihova ustavna prava, navodi New York Times.

Nakon što je razmotrila sigurnosne mjere u lukama u kojima operira jedna tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, američka obalna straža upozorila je Bushovu administraciju da ne može isključiti mogućnost da neki elementi navedene tvrtke ne bi mogli biti uporabljeni u terorističkim operacijama. Radi se o tvrtki Dubai Ports World koja namjerava preuzeti jednu londonsku kompaniju te bi – ako sporazum bude konačno potvrđen - mogla voditi poslove u šest američkih luka. Bijela kuća je zauzela čvrst stav da preliminarna izvješća nisu ukazala na nikakvu prijetnju navedenog posla po američku nacionalnu sigurnost.

Upozorenje Obalne straže, kako javlja Washington Post, nalazi se u jednom dokumentu koji je objavio senatski Odbor za domovinsku sigurnost i vladine djelatnosti. Ova informacija dodatno je doprinjela javnoj debati oko toga treba li dopustiti kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da vodi poslove u velikim američkim lukama, navodi Washington Post. Brojni članovi Kongresa iz obje stranke kritizirali su predloženi poslovni sporazum dok ga Bushova administracija podržava. Predsjednik Bush je upozorio da će uložiti veto bude li Kongres donio zakon kojim bi pokušao spriječiti posao.

XS
SM
MD
LG