Linkovi

Pravni predstavnici Bosne i Hercegovine uvjereni su da će dokazati da je Srbija odgovorna za genocid


Dokazat ćemo genocid - uvjereni su predstavnici BiH na početku suđenja po tužbi Sarajeva protiv Beograda pred Međunarodnim sudom.

Bosna i Hercegovina ne traži osvetu, ona ne želi kolektivnu odgovormost srpskog naroda. Bit cijelog ovog slučaja tužbe BiH protiv SCG UN-ovom Međunarodnom sudu jeste utvrditi načine kako je vlast u Beogradu, koristeći govor mržnje, raspirujući priče o srpskim žrtvama poslao Srbe i BiH na put prema paklu iza kojega su ostali smrt, uništenje i izgubljene mladosti.

Dokazati ćemo genocid, etničko je čišćenje sprovedeno u BiH dostiglo razinu i elemente genocida, naši će dokazni materijali potvrditi da su Srbija i Crna gora prekršile UN-ovu Konvenciju o sprječavanju genocida - uvjeren je glavni zastupnik BiH Sakib Softić na početku procesa koji je za Sarajevo primarno 'pokušaj zadovoljenja pravde za sve preživjele goleme patnje'.

Oružano je nasilje okrunjeno genocidom uništilo samu narav Bosne i Hercegovine i dobar dio njezinog ne-srpskog življa. Tužba Sarajeva nije upućena protiv pojedinaca, ona je potez kojim bi se trebala utvrditi odgovornost jedne države i njezinig vodstva za sve što se u BiH dogodilo. Predstavnik BiH smatra da je negiranje počinjenih zlodjela i danas snažno prisutno i u Srbiji, ali i u reakcijama Beograda na optužnicu koja se poziva na UN-ovu Konvenciju o sprječavanju genocida iz 1948. godine.

Bit odgovora Srbije i Crne gore je negacija zlodjela, pokušaj falsificiranja povijesti a presuda Međunarodnog suda potrebna je da bi se zaliječile rane, kazao je Softić.

Uvertira u proces – na startu praćen od velikog broja medija, što će se za koji dan rasplinuti na svega nekoliko predstavnika najviše zainteresiranih redakcija, uglavnom iz BiH – bile su demonstracije građana Bosne i Hercegovine ispred zdanja Međunarodnog suda, Palače mira.

Završna je rasprava pred 17-članim sudskim Vijećem dvomjesečno finale procedure otpočete još prvom tužbom Bosne i Hercegovine 1993. godine. U rujnu te godine sud je također, naravno bezuspješno, naložio prekid neprijateljstava. 1996. su suci saslušali podneske obaju strana. Srpska je strana pokušala manevriranjem preko BiH prekinuti proces te odložiti njegov početak šaljući različite vrste prigovora poput teze da SCG nije pravni sljednik SFRJ ili da je sud nenadležan. Tek su u listopadu 2004. godine obje strane u sporu informirane da je utvrđen datum početka suđenja.

XS
SM
MD
LG