Linkovi

NYT: Njemački obavještajci pomogli pri napadu na Irak


Dva njemačka obavještajca u Bagdadu došli su u posjed plana Saddama Husseina za obranu Bagdada koji su potom njemački dužnosnici proslijedili američkim zapovjednicima mjesec dana prije invazije na Irak. Tu informaciju prenosi New York Times pozivajući se na jedno povjerljivo istraživanje američke vojske. Zanimljivo je da je Njemačka bila žestoki kritičar odluke Bushoe administracije da uporabi vojnu silu za svrgavanje Saddama Husseina. Međutim, suradnja između njemačkih i američkih obavještajnih agencija bila je nastavljena.

Glasnogovornik njemačke vlade nije htio komentirati navode o suradnji njemačkih i američkih obavještajaca. Njemačka, podsjeća Times, nije jedina zemlja koja je javno govorila protiv rata, a privatno pomagala. Egipat je dopustio američkim letećim tankerima da budu stacionirani na jednoj egipatskoj pisti, a američki zrakoplovi koristili su egipatski zračni prostor za misije iznad Iraka. Saudijska Arabija je, pak, dopustila američkim postrojbama za posebne namjene da napadnu Irak s njenog teritorija, stoji u New York Timesu.

Christian Science Monitor piše o tome kako Amerikanci sve manje štede. Na primjer, 1981. godine američke obitelji štedjele su 11 posto plaće, a na kreditnim karticama su bile dužne četiri posto mjesečnih primanja. 2000. godine postotak Amerikanaca koji štede pao je na nulu, a dug na kreditnim karticama povećao se na 12 posto plaće. Stručnjaci kažu da za takav trend ima više razloga. Tjedna zarada pala je za 0,4 posto u 2005-oj godini, tvrdi Ured za statistiku rada. Drugi razlog su visoki stambeni troškovi, zatim skupo zdravstveno osiguranje i obrazovanje. Pored toga, tvrde poznavatelji prilika, mnogi Amerikanci više ne pamte razdoblje depresije i misle kako im se ništa loše ne može dogoditi. Zatim tu je i popularna kultura koja navodi građane kako mogu živjeti poput, recimo, njihovih omiljenih televizijskih likova. Tu su, nadalje, i kreditne kartice koje uvijek dobro posluže kad ponestane gotovine. Samo se izvadi i upotrijebi nova kartica što stvara dojam kako novac dolazi iz nekog nepresušnog vrela, navodi Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG